BEDRIFTSTEKNOLOGI

Avansert, digital kino i Trondheim

Nova Kino i Trondheim er først i verden med å installere en såkalt 4K-projektor for kinovisning av digital film.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. mai 2005 - 12:15

I forbindelse med filmfestivalen Kosmorama, som ble arrangert i Trondheim i midten av april, fant en demonstrasjon av Sonys første høydefinisjonsprojektor for digital kinovisning, SXRD SRX-R110, sted i Liv Ullmann-salen i Nova Kino i Trondheim. Ifølge Sony Norge er Nova Kino den første kinoen i verden som tar i bruk denne teknologien.

- Vi har sterk tro på en gradvis digitalisering av kinoene til beste for kinopublikum. Anskaffelsen av verdens første 4K-projektor er i så måte et stort og viktig skritt mot fremtiden. Og etter å ha fått demonstrert hva den kan uttrette i praksis, er vi sterkere i troen enn noensinne, sier kinodirektør Egil Akselsen ved Trondheim Kino, i en pressemelding.

Adresseavisa, som var til stede under demonstrasjonen, skrev i etterkant blant annet det følgende:

”Det blir aldri det samme å se analog film etter dette. Glassklare bilder, rene skarpe farger og kontraster - og ikke minst et totalt flimmerfritt bilde er det publikum får inn over seg. Faktisk helt rått! Med en dybdevirkning som gir inntrykk av at man sitter midt inne i filmen”.

Projektoren, SXRD SRX-R110, ble lansert av Sony allerede i fjor sommer. Ved visning på én skjerm, består hvert bilde av omtrent 8.850.000 punkter (4096 x 2160 piksler). Men projektoren kan også vise inntil fire forskjellige skjermbilder med oppløsning på 1920 x 1080 piksler.

Den versjonen av projektoren som er installert i Trondheim, har en lysstyrke på 10.000 ANSI lumens. Denne er anbefalt for skjermer på inntil 12 meter bredde. Sony har planer om å tilby versjoner med enda høyere lysstyrke.

Kontrastforholdet er oppgitt til å være 4000:1.

Ifølge Adresseavisa, håpet man ved Trondheim Kino i april at byens kinopublikum skulle kunne nyte den nye projektoren for første gang natt til den 19. mai, når «Star Wars: Episode III - Sithene tar hevn» har verdenspremiere. Men i et debattforum tilknyttet Trondheim Kinos nettsted, ble det den 5. mai opplyst om at det er meget tvilsomt at dette vil gå i orden, angivelig fordi det er vanskelig å få tak i en digital utgave av filmen i tide.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.