Avansert filtrering av uklare videopptak

En svensk filterteknikk lover gjøre usynlige detaljer synlige ved å fjerne blant annet støv og røyk fra videoopptak.

Avansert filtrering av uklare videopptak

Svenske Lyyn har videreutviklet en teknikk fra medisinsk diagnoseutstyr som gjør det mulig å filtrere vekk uønskede elementer fra alle typer bilder og videoopptak i sanntid.

En av selskapets gründere, Olle Holm, er spesialist innen øyesykdommer, oftalmologi, og har sammen med Anders Holm utvidet en bildeteknikk fra oftalmologien til et videre bruksområde

Teknikken blir vanligvis brukt til å undersøke øyene til pasienter med blant annet diabetes og grønn stær, noe som i blant kan være vanskelig på grunn av mengden av blod i netthinnen. Dette kan skjule kritiske detaljer.

Teknikken gründerne har utviklet, Visibility Enhancement Technology, gjør at viktige detaljer, som små blodårer og områder som lekker blod, trer fram.

I 2003 ble det klart at lignende teknikker også kan brukes utenfor oftalmologien. Sentralt i teknologien er forståelsen av hjernens manglende evne til å tolke hva øyet faktisk ser. Dette gjøres ved å trekke ut selv de svakeste spor av farge i et bilde, noe som kan være usynlig med bart øye, og prosessere dem slik at hjernen bedre kan forstå hva den fornemmer.

Det er ikke minst ved undervannsfotografering av Lyyns teknikk kommer til nytte. Vann kan ofte være uklart på grunn av blant annet alger og forurensning. Lyyns teknikk skal gjøre at ellers usynlige detaljer trer fram. Men teknikken skal også kraftig kunne forbedre opptak gjort i røyk, tåke eller med dårlig belysning, for eksempel utendørs om natten.

Potensielle kunder er blant annet forsvaret og oljeindustrien. På forbrukermarkedet ser selskapet for seg at bilkjøring i dårlig være kan gjøres sikrere ved å kombinere bruke teknikken sammen med et frontmontert kamera og en skjerm i bilen.

Teknikken er blitt implementert i produkter som er sluppet på markedet. Det finnes programvare for Windows, Mac OS X og Linux, i tillegg til separate, maskinvarebaserte løsninger basert på en egen FPGA-brikke.

Enheten på bildet nedenfor, T38, er beregnet for behandling av analoge videoopptak.

Ved sanntidsbehandling av film med VGA-oppløsning og 25 bilder i sekundet, kreves det at systemet kan behandle omtrent 46 millioner heltallsoperasjoner i sekundet.