BEDRIFTSTEKNOLOGI

Avansert Java-NC fra IBM

Fra 1. desember utvider IBM sitt utvalg av nettmaskiner med en modell beregnet på å kjøre Java-baserte applikasjoner, først og fremst IBMs egen Lotus eSuite som blir tilgjengelig i løpet av første kvartal 1998.

Eirik Rossen
25. nov. 1997 - 10:04

Da vil maskinen buntes med eSuite WorkPlace, en samling applikasjoner som e-post, kalender, adresselister, tekstbehandler, regneark, presentasjonsgrafikk, prosjektplanlegging osv.

IBM har med dette tre ulike typer NC-er, fra den enkle Network Station Series 100 "for tilgang" til et intranett, via mellommodellen Series 300 "for Internett", til den nye Series 1000 "for Java". Prisen på nykommeren er anslått til 999 dollar.

De tekniske spesifikasjonene er interessante. Store applikasjoner, uavhengig av om de er programmert i Java eller i C/C++, krever mye maskinressurser. Series 1000 NC-en drives av 200 MHz-prosessoren PowerPC 603e, den samme som står i Apples PowerMac-maskiner. Standard minne er 32 MB, utvidbart til 64 MB. Ytelsen kan også økes med et tillegg av 512 KB SRAM cache minne.

NC-en kan koples til skjermer med oppløsning opptil 1600x1200, til 10 Mbps eller 100 Mbps Ethernet, og fra neste kvartal også Token Ring i 4 Mbps eller 16 Mbps. Annen inn/utdata går via en serieport og en parallellport. Standard videominne er 2 MB. Lydkomponentene er i 16 biter. Ellers er også smartkortleser tilgjengelig.

Selve boksen er beskjeden i størrelse og vekt: under 1,5 kg, høyde 25 cm, dybde 30 cm og bredde 5 cm.

NC-en kan utnyttes i ulike typer nettverk fordi den kan kjøre et bredt spekter av applikasjoner. Dets operativsystem er foreløpig udøpt, og IBM sier ikke noe om det. Viktigere er Java virtuell maskin versjon 1.1.2, omfattende terminalstøtte - 3270, 5250 og X-Windows - Lotus Notes via nettleser og Domino-tjener, samt Windows NT via tjenerbaserte flerbruker implementasjoner.

Helhetsbildet er at Series 1000 er en kraftig maskin med mange muligheter, og at det vil tilfredsstille svært krevende brukere dersom nettet rundt det har tilstrekkelig båndbredde.

Samtidig er det klart at begrepet "NC" nå omfatter svært ulike maskiner til forskjellige behov og bruksmønstre. Det er derfor behov for den avklaringen IBM, Netscape, Novell, Oracle og Sun sier de arbeider med. De fem har kunngjort et møte i januar for å komme med standarder for NC-ers tekniske spesifikasjoner.

IBM opplyser at man i mars vil ha en NC som vil kunne startes fra én tjener og hente applikasjoner fra en annen, og at disse tjenerne kan gjerne være geografisk svært atskilt. Ideen er å øke ytelse og gi nettkonfiguratorer større fleksibilitet.

Gartner Group har nylig spådd at 40 prosent av nordamerikanske selskaper vil ta i bruk NC-er innen 1999, 60 prosent innen 2001.

Samtidig med den nye NC-en, kunngjorde IBM priskutt på sine PC-er på opptil 10 prosent. En av selskapets bedrifts PC-er - 300GL - ligger nå i nøyaktig samme prisleie som NC-en Series 1000, 999 dollar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.