UTVIKLING

Avduket Visual Studio for Linux og Mac

Microsoft vil møte utviklere der de er.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. apr. 2015 - 11:18

Utviklere har vært svært viktig for Microsoft enda lenger enn tiden som har gått siden en svett Steve Ballmer sto på scenen under en utviklerkonferanse på slutten av 1990-tallet og messet «developers, developers, developers».

Programvaren utviklere har lagd til Windows, har vært med på å låse brukerne til plattformen. Derfor har Microsoft også sørget for at Windows-utviklerne har hatt svært gode verktøy å jobbe med. Dette gjelder ikke minst Visual Studio, som ble lansert for ganske nøyaktig 20 år siden.

Les også: «Bare» tre nye utgaver av Visual Studio 

Endret situasjon

I går, under Build-konferansen, avduket Microsoft en versjon av Visual Studio som også er tilgjengelig for Linux og OS X, i tillegg til Windows. Dette ville ha vært utenkelig for noen år siden, da det kun var Windows som gjaldt for Microsoft. Nå er det i langt større grad kryssplattform som gjelder.

Nå er det ikke slik at Visual Studio Code, som den nye utgaven heter, er en komplett utgave av Visual Studio. Tvert imot handler det om et lettvektsverktøy for å skrive kode, primært til web- og nettskyapplikasjoner.

Ifølge Microsoft er det et moderne tekstredigeringsverktøy med fyldig kode-assistanse, navigasjon og integrert debugging. Noe av hensikten med verktøyet er å gi utviklere en smidigere opplevelse, spesielt i vekslingen mellom koding og debugging, enn det den tyngre fullversjonen gir.

Foreløpig er Visual Studio Code på et preview-stadium hvor mye planlagt funksjonalitet fortsatt mangler. Blant annet loves det støtte for debugging av flere teknologier enn Node.js og ASP.NET 5, som støttes i dag. Men allerede skal Visual Studio Code ha kodestøtte for mer enn 30 ulike språk, inkludert JavaScript, C#, C++, PHP, Java, HTML, R, CSS, SQL, Markdown, TypeScript, LESS, SASS, JSON, XML og Python.

Visual Studio Code har støtte for versjonskontrollsystemet Git.

Sjokkerende?: Det nye Microsoft 

 

Åpen kildekode

Det nye utviklerverktøyet bygger på toppen av en arkitektur for verktøytjenester som gjør det mulig med støtte for rik kodeanalyse av C# og TypeScript. Språktjenestene er for forøvrig tilgjengelige som åpen kildekode-prosjekter og kan integreres i en rekke andre redigeringsverktøy, inkludert Sublime Text, Vim og Atom.

Selve programvaren Visual Studio Code bygger på Electron, som er et åpen kildekode-basert skall for å bygge kryssplattform desktop-applikasjoner basert på webteknologier. Electron brukes også i produkter fra aktører som GitHub, Facebook og Slack.

Flere av de store brukerne, inkludert Microsoft, bidrar til prosjektet, som benytter Googles Chromium som presentasjonsmotor.

Mer informasjon og nedlastingslenker til den foreløpige utgaven av Visual Studio Code finnes på denne siden. En del av ressursene er i skrivende stund utilgjengelige fordi det ser ut til at flere av Microsofts subdomener har forsvunnet fra DNS i løpet av natten.

Windows også: Universelle Windows-apper med nytt navn 

.NET

Microsoft kunngjorde i går også at .NET Core nå er tilgjengelig i en tidlig utgave til Linux og Mac. Dessuten er Visual Studio 2015 Release Candidate nå tilgjengelig.

Build 2015: iOS og Android kommer til Windows 10 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.