TELEKOM

Avtale slipper 700 MHz-båndet fri til mobil i 2019

Fra 1. november 2019 kan vi ringe og surfe på nett fra mobilen via frekvenser i 700 MHz-båndet.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen har kunngjort at 700 MHz-båndet nå frigjøres til mobilt bredbånd fra 1. november 2019, etter at regjeringen legger 150 millioner kroner på bordet for å dekke deler av ombyggingen av bakkenettet. Bildet er tatt under Nkom agenda 2018, og i forgrunnen ser vi bakhodet på en annen av aktørene bak avtalen, frekvensdirektør John-Eivind Velure i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen har kunngjort at 700 MHz-båndet nå frigjøres til mobilt bredbånd fra 1. november 2019, etter at regjeringen legger 150 millioner kroner på bordet for å dekke deler av ombyggingen av bakkenettet. Bildet er tatt under Nkom agenda 2018, og i forgrunnen ser vi bakhodet på en annen av aktørene bak avtalen, frekvensdirektør John-Eivind Velure i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet. Håvard Fossen
Håvard FossenHåvard FossenJournalist
4. juli 2018 - 09:57

En avtale mellom Samferdselsdepartementet, Kulturdepartementet og Norges televisjon (NTV) frigjør den øverste delen av frekvensene som i dag benyttes til kringkasting (694-790 MHz) fra 1. november neste år. NTV har i dag frekvenstillatelse for 470-790 MHz, en tillatelse som opprinnelig går ut 2. juni 2021. Avtalen sikrer også fortsatte kringkastingstjenester i bakkenettet fram til tillatelsen går ut.

Staten tar regninga

I potten under forhandlingene har staten lagt inn 150 millioner kroner til NTV. Dette skal delvis dekke kostnadene ved å flytte seg vekk fra 700 MHz-båndet. Dermed kan mobiloperatørene ta i bruk frekvensbåndet tidligere enn den opprinnelige planen.

Men først må 700 MHz-båndet tildeles, noe som sannsynligvis vil skje tidlig i 2019, selv om den opprinnelige planen var å gjøre dette i løpet av 2018.

– Med denne avtalen legger vi noe av grunnlaget for at de nordiske landene blir en foregangsregion for 5G i verden. Tidlig frigjøring av 700 MHz-båndet legger forholdene til rette for tidlig oppstart av 5G i Norge, og vil ha stor betydning for hele samfunnet og spesielt for ny industri som bruker tingenes internett. Tilrettelegging for tidlig bruk av 700-båndet til 5G-formål vil være en stor konkurransefordel i kampen om fremtidens arbeidsplasser, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i en pressemelding.

– Avtalen med Norges televisjon sikrer formidling av TV i bakkenettet, samtidig som den bidrar til å oppfylle viktige bredbåndspolitiske mål. Dette vil komme norske bedrifter, konkurransen i mobilmarkedet og befolkningen i hele landet til gode, sier kulturminister Trine Skei Grande.

Bakgrunn for avtalen

Staten betaler 150 millioner i støtte til delvis dekning av kostnader NTV har knyttet til å bygge om bakkenettet for kringkasting slik at kringkastingstjenestene fortsetter å bli sendt i 470-694 MHz frekvensbåndet samtidig som bruksretten til frekvensene i 700 MHz-båndet tilbakeføres til staten fra 31. oktober 2019. Den felles europeiske målsetningen er at 700 MHz-båndet skal være frigjort til bruk for mobile tjenester senest fra 1. juli 2020.

Norges televisjon AS (NTV) har konsesjon i frekvensområdet 470-790 MHz for drift av et digitalt bakknett for kringkasting frem til og med 2. juni 2021. Basisnettet dekker ca. 98 prosent av alle faste husstander og ca. 87 prosent av fritidsboligene. I tillegg er det bygget et satellittskyggenett som sikrer tilgang til NRKs tilbud for husstander (ca. 6000) som verken har dekning fra basis-nettet eller andre TV-plattformer.

Om lag 30 prosent av befolkningen bruker bakkenettet. Nettet er privat finansiert (investeringer på ca. 1,5 mrd. kr.). Infrastrukturen eies av Norkring, som leier ut nettet til NTV, som igjen leier ut sendekapasitet til innholdsdistributørene NRK og RiksTV.

Noe av bakgrunnen for bakkenettet er at NRKs allmennkringkastingstilbud skal være gratis tilgjengelig for hele befolkningen på minst én distribusjonsplattform. Den eneste TV-distribusjonsplattform som oppfyller dette kravet i dag, er bakkenettet. Bakkenettkonsesjon for en ny periode (3. juni 2021 – 31. desember 2030) ble utlyst sommeren 2017. NTV var eneste søker.

Artikkelen er levert av bransjenettstedet Inside Telecom.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.