Bach-venn overvåket med GPS-sender

Politiet plasserte en GPS-sender i bakskjermen på en privatbil for å spore Ole Christian Bach.

Politiet plasserte en GPS-sender i bakskjermen på en privatbil for å spore Ole Christian Bach.

Åge Raa, en venn av Ole Christian Bach, merket at noe skrapte mot bakhjulet og kjørte bilen til et Citroën-verksted i Oslo. Verkstedet slo ifølge NRK fast at «radiosender og sensor var klemt mellom innerskjermen som presset mot hjulet».

GPS-sendere brukes blant annet på radiomerkede dyr for å kartlegge hvor dyret til enhver tid befinner seg. I dette tilfellet var det bilen til Raa politiet ønsket å spore.

Raa skal i følge Dagbladet ha fått bekreftet fra Oslo-politiets enhet for organisert kriminalitet at det var de som hadde plassert senderen på bilen hans.

Datatilsynet ønsket ikke å gi kommentarer til digi.no ettersom dette er en politisak. Det har heller ikke lykkes digi.no å få en kommentar fra statsadvokat Elisabeth Rosjer ved Økokrim.

Raa mener politiet skal ha plassert GPS-senderen på bilen hans fordi de hadde mistanke om at han skjulte Bach og at de ved hjelp av senderen kunne overvåke hvor bilen til enhver tid befant seg.

Bachs advokat, Håkon Ø. Schiong, sier til Dagbladet at bestemte krav må oppfylles for at politiet kan iverksette slik teknisk sporing. Blant annet må vedkommende være mistenkt for en forbrytelse som fører til fengsel i mer enn fem år.

Schiong kjenner ikke til at Bach skal være mistenkt for slike forbrytelser, og mener at politiet ikke har holdt seg innenfor regelverket.

Til toppen