Bærbare får større disk med «loddrett lagring»

Med såkalt loddrett lagring løfter nå Seagate grensen størrelsen på harddisker til bærbare.

Med såkalt loddrett lagring løfter nå Seagate grensen størrelsen på harddisker til bærbare.

I likhet med andre diskprodusenter som Hitachi og Toshiba, satser Seagate på en ny teknologi kjent som loddrett lagring for å øke tettheten på nye disker.

Loddrett lagring innebærer at informasjon stables på en annen måte på disken. Leverandørene håper at teknologien kan gjøre det mulig med få opp takten i diskutviklingen tilbake til nivået for et par år siden, da tettheten jevnlig ble doblet hvert år. I det siste er tettheten økt med anslagsvis 40 prosent i året.

I går lanserte Seagate ti nye modeller. Den mest interessante er en 2,5 tommers disk for bærbare på 160 GB, rundt 25 prosent mer enn den nest største 2,5 tommers disken på markedet. Det er den første 2,5 tommers disk i salg med loddrett lagring. Lagringstettheten er oppgitt til 130 til 150 gigabiter per kvadrattomme på hver skive. Hitachi kunngjorde i april at de hadde fått til 230 gigabiter per kvadrattomme. Seagate opplyser at også de har oppnådde høyere lagringstetthet på labben. Selskapet regner med at 70 til 80 prosent av deres produkter vil gå over til loddrett lagring i løpet av 2006.

Ellers tilbyr Seagate en ny 8 GB disk for mobilt utstyr, samt en 500 GB disk for hjemmeunderholdning, for eksempel videoopptakere.

    Les også:

Til toppen