FORBRUKERTEKNOLOGI

Bak kretsene i iPad 2

Spesialister har plukket nettbrettet fra hverandre, og de er imponert.

iPad 2 kan leveres med et «Smart Cover» i et stort utvalg farger. Apparatet startes automatisk straks dekselet fjernes. Dekselet kan brettes på ulik vis, til bruk i for eksempel videokonferanse eller under skriving.
iPad 2 kan leveres med et «Smart Cover» i et stort utvalg farger. Apparatet startes automatisk straks dekselet fjernes. Dekselet kan brettes på ulik vis, til bruk i for eksempel videokonferanse eller under skriving.
14. mars 2011 - 14:08

Et av Apples særpreg er at de holder igjen opplysninger om apparatenes indre. Det gir tredje parts spesialister en anledning til å briljere med egne målinger og komponentanalyser.

To av disse er henholdsvis UBM TechInsights og AnandTech. TechInsights tar det forbehold at deres fullstendige analyser ikke er ferdige. Samtidig gir de entusiaster anledning til å forhåndsbestille deres endelige rapporter om iPad 2 og kretsene rundt den nye A5-prosessoren.

Et av TechInsights viktigste funn er at Apple har greid å holde de samlede komponentkostnadene til iPad 2 på omtrent samme nivå som hos forgjengeren, det vil si 270 dollar.

De slår også fast at iPad 2 har den samme Qualcomm-radioen som Verizon-utgaven av iPhone 4 og Motorolas konkurrerende nettbrett Xoom. Spesifikasjonene til A5-prosessoren er noen sammenfallende med dem til Nvidia Tegra-prosessoren i Xoom. Det innebærer at konkurrenten verken kan konkurrere på pris eller på ytelse.

Apples A5-prosessor er ifølge TechInsights produsert av Samsung, og ikke av TSMC. Produksjonsprosessen er 45 nanometer. Begge egenskaper er de samme som for forgjengeren, A4-prosessoren i iPad.

Samtidig er A5 fysisk sett langt større enn forgjengeren, 12,1 x 10,1 millimeter mot 7,3 x 7,3 millimeter. Granskingen av ulike eksemplarer påviste at minnebrikkene kommer fra to forskjellige leverandører, henholdsvis koreanske Samsung og japanske Elpida.

Med tanke på batterilevetid, oppdaget TechInsights at iPad 2 har fått en ny strømstyringskrets fra Dialog Semiconductor. De oppdaget også at A5-prosessoren iPad 2, i motsetning til A4-prosessoren iPad, justerer klokkefrekvens etter applikasjonen som kjøres.

AnandTech fokuserer på ytelse. De konstaterer at iPad 2 leverer en praktisk CPU-ytelse som ligger 50 prosent over iPad. Det er bare noen få spesielle tester som greier å utnytte de to kjernene fullt ut og doble ytelsen. A4-prosessoren har samme klokkefrekvens som A5, det vil si 1 gigahertz, men bare én kjerne.

iPad 2 har en egen grafikkprosessor, fra Imagination Technologies. Apple lover opptil ni ganger bedre ytelse.

AnandTechs tester viser fra tre til fem ganger bedre ytelse i spesifikke tester, og fra 5,4 til 7 ganger i en spilltest (som også viser minst 3,7 ganger hastigheten til Motorola Xoom). En mer praktisk orientert test viser 3 til 4 ganger bedre ytelse.

Med andre ord: Når det gjelder grafikk, parkerer iPad 2 både forgjengeren og konkurrenten.

Mange iPad-brukere tyr til en spesiell konvoluttaktig veske for å beskytte apparatet. Med iPad 2 har Apple innført et eget deksel, Smart Cover, som høster begeistring hos tidlige brukere.

Dekselet kommer i et stort utvalg farger, og verner skjermen uten å dekke apparatet bak. Det festes gjennom en serie magneter. Disse har fått en tilleggsegenskap: Når man fjerner dekselet fra skjermen, starter iPad 2 av seg selv.

Smart Cover legger seg under maskinen når den ikke dekker skjerme. Den kan også brettes på forskjellige måter. En måte er å danne en støtte slik at apparatet ikke behøver å legges flatt på et bord, men få en behagelig og leservennlig helning. En annen måte gjør at den kan foldes over apparatets bakside uten å forstyrre kameraet dere bak, slik at man ikke trenger å fjerne det helt for å gjøre foto- eller videoopptak.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.