KARRIERE

Ballmer stadig mindre likt

Scorer dårligst blant IT-gigantenes egne ansatte.

6. apr. 2011 - 07:45

Steve Ballmer har i flere år vært tippet høyt på listene over IT-toppsjefer som risikerer å miste jobben etter utilfredstillende resultater.

Særlig husker mange fadesen med Windows Vista, en aksjekurs som nærmest har stått på stedet hvil i fem år, og ikke minst at selskapets mobilstrategi lenge var på ville veier.

Så langt har forståsegåerne tatt feil. Microsoft-sjefen sitter fortsatt tilsynelatende like trygt i stillingen han overtok i januar 2000.

Til bunns i undersøkelse

Men blant egne ansatte nyter han stadig dårligere tillit. I hvert fall hvis vi skal dømme etter en fersk undersøkelse utført av analyseselskapet Glassdoor.

De har i flere år spurt ansatte i verdens største IT-selskaper om hvordan de oppfatter egen toppsjef. Undersøkelsen følger samme mal som popularitetsundersøkelser for den amerikanske presidenten.

Ansatte må simpelthen svare på følgende spørsmål: ”Er du fornøyd med måten toppsjefen din leder selskapet på?”

Årets undersøkelse viser at Ballmer scorer dårligst av de 12 topplederne som er målt. Kun 40 prosent av de spurte synes han gjør en god jobb. Tendensen er dessuten klart fallende over tid.

Undersøkelsen sier ingenting om hva misnøyen skyldes. I tilfellet Ballmer kan en forklaring være at han har gjort flere oppsiktsvekkende omrokkeringer i ledelsen det siste året. Særlig kan det ha falt mange tungt for brystet at serversjef Bob Muglia ble presset ut, og ikke minst at sjefsstrateg Ray Ozzie valgte å fratre stillingen sin.

 <i>Bilde: Glassdoor</i>
Bilde: Glassdoor

I motsatt ende av skalaen finner vi den avtroppende Google-sjefen Eric Schmidt med 96 prosents oppslutning. Han erstattes i disse dager av Google-gründer Larry Page, men skal fortsette i selskapets ledelse med nye oppgaver.

Den sykdomsrammede Apple-sjefen Steve Jobs følger hakk i hæl med 95 prosent. Kanskje overraskende etter de mange ryktene om en notorisk detaljstyring og en nærmest paranoid lederstil.

Men spørsmålet som stilles kan oppfattes som en direkte konsekvens av hvordan virksomheten har lykkes totalt sett. Under Jobs' ledelse har Apple vokst fra å være konkurstruet til å bli verdens mest verdifulle teknologiselskap (målt i aksjeverdi).

 <i>Bilde: Glassdoor</i>
Bilde: Glassdoor

Toppsjefen med den dårligste utviklingen siste år er Yahoos Carol Bartz. Bare halvparten av de spurte mener hun gjør en god jobb. Det er ned hele 27 prosentpoeng fra i fjor.

Yahoo har slitt med sviktende resultater og har måttet ty til kraftige kostnadskutt og nedbemanninger gjennom flere år. Bartz har tidligere blitt stemplet som en av USAs mest overbetalte toppledere.

De tolv IT-selskapene som er med i målingen er Apple, Microsoft, IBM, Google, Adobe, Amazon, Dell, Intel, Yahoo, Oracle, eBay og Intuit.

Ifølge rapporten skal minst 65 ansatte fra hvert selskap ha svart på undersøkelsen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.