Banebrytende allianse mellom IBM og Google

Deres nye plattform for nettjenester kan gjøre Microsoft-modellen avleggs.

Banebrytende allianse mellom IBM og Google

Deres nye plattform for nettjenester kan gjøre Microsoft-modellen avleggs.

Torsdag 1. mai sto to av verdens mest innflytelsesrike IT-sjefer, Sam Palmisano fra IBM og Eric Schmidt fra Google, på samme IBM-podium i Los Angeles – med tusener av IBM-partnere som tilhørerer – og forkynte at de hadde inngått en allianse innen det man nå ynder å kalle «cloud computing», det vil si en modell der datakraft og tjenester til både bedrifter og forbrukere hentes fra Internett.

I dag tilbyr både IBM og Google tjenester basert på denne modellen: Google Apps erstatter for eksempel lokale applikasjoner innen tekstbehandling og regneark. På bedriftssiden har Google inngått et partnerskap med Salesforce, et selskap som tilbyr et webbasert system for kundehåndtering.

Ved å gå sammen om felles tjenester, basert på en felles plattform, har IBM og Google tatt et stort skritt mot en framtidig utvikling der «cloud»-modellen – nettsky-modellen – etter hvert overtar for «Microsoft»-modellen der det meste kjøres på egne PC-er og servere.

Ifølge det Palmisano og Schmidt sa på podiet, begynte det hele med at Sam ringte Eric for å lufte tanker om distribuert databehandling. Det førte etter hvert til at en gruppe fra begge selskaper gikk sammen om å bygge en plattform for en nettsky. I oktober i fjor fikk flere av USAs fremste IT-institusjoner, blant dem MIT, Stanford University og Carnegie Mellon University, lov til å leke seg med utkastet.

Nettskyen til Google og IBM kjører (selvsagt) på Linux, og henter diverse løsninger fra åpen kildekode, som Xen (virtualisering) og Apache Hadoop (en implementasjon av Google File System i åpen kildekode).

Palmisano og Schmidt ser for seg at deres felles nettsky vil kunne levere alt fra tekstbehandling og e-post til avanserte verktøy innen sikkerhet og drift.

Schmidt sa at nettsky-modellen er temmelig lik overfor både forbrukere og organisasjoner. Hovedforskjellen er at organisasjoner krever bedre sikkerhet, og at modellen har større verdi for dem.

En del av ideen går ut på å gi tredjepart tilgang til nettskyen, slik at disse kan selge tjenester derfra til sine kunder. IBM bidrar med infrastruktur og Google med søk og andre tjenester. IBM har allerede lagt mye av grunnen gjennom satsing på mashup-verktøy, webtjenester, åpne standarder og så videre, og har samlet dem i et prosjekt kjent som Blue Cloud. Flere detaljer om dette prosjektet skal slippes i løpet av juni eller juli, ble det sagt.

Palmisano gikk inn i klovnens rolle da han forklarte hvorfor Google og IBM kan gjøre hverandre lykkelige:

– Vi er kjedelige, de er spennende. Vi er trege, de er kjappe. Vi er fete, de er magre.

Men inni er de like, ifølge Palmisano. De har felles verdier, og de har mye felles innen det teknologiske. De har også forretninger felles: Det er IBM som sørger for Googles leverandørreskontro, ble det fortalt.

    Les også:

Til toppen