Banker tilbake på nett igjen

Internett- og telefonbanken til halve Norge har igjen vært nede i formiddag. Her er årsaken:

Internett- og telefonbanken til halve Norge har igjen vært nede i formiddag. Her er årsaken:

Nok en gang sliter EDB Fellesdata/Teamco med oppetiden. I formiddag har igjen nærmere halvparten av Norges bankkunder vært uten nettbank og telefonbank. Dette er femte kjente databruddet hos EDB Fellesdata siden banksentralen i fjor var nede totalt i åtte dager.
Feilen oppstod 9:45 og ble rettet 12:20, forteller informasjonssjef Elisabeth Landsend til digi.no. Stoppen skjedde i det såkalte CICS-systemet som tar i mot transaksjoner til nett og telefonbankene EDB Fellesdata/Teamco driver for alle sine bankkunder, forteller hun.


Teamco-sjef John Arne Haugerud forklarer litt mer:

- Vi har egentlig hele fem forskjellige driftsmiljøer, blant annet for at en feil ikke skal ramme alle bankene vi drifter for. Men noen få systemer må være felles. Feilen i dag oppstod i selve systemprogramvaren som sørger for at våre forskjellige driftsmiljøer kan dele felleskomponentenes systemer.

Selskapet vet ikke hva feilen skyldes og leter nå i systemene. Trolig vil kundene merke at det går tregt i timene fremover mens systemene tygger unna køer av transaksjoner som har hopet seg opp, forteller Landsend.

- Vi arbeider fremdeles med å forbedre vår systemarkitektur, blant annet med en full speilingsløsning for de tidligere Fellesdata-bankene. Vi har gjort en masse, men vi er ikke helt ferdig med prosessen vi la ut på etter problemene i august i fjor, forteller Haugerud til digi.no.

Til toppen