BankID gir Chrome-garanti

Slik løser de Java-floken.

Frode B. Nilen i BankID lover at de skal komme med en Java-fri løsning i god tid før nettleseren Chrome kutter støtten.
Frode B. Nilen i BankID lover at de skal komme med en Java-fri løsning i god tid før nettleseren Chrome kutter støtten. Bilde: Sigvald Sveinbjørnsson
1. okt. 2013 - 12:50

Som digi.no kunne avsløre tidligere i år jobber BankID, som er bankenes fellesprosjekt for sikker autentisering, med å komme seg vekk fra den forhatte Java-klienten som i dag er nødvendig for å bruke tjenesten på desktop.

Men dette er ikke gjort i en håndvending. Det kom tydelig frem da BankID offentlig presenterte prosjektet de har kalt BankID 2.0 i april.

En ting er at det vil koste å bygge opp en ny løsning, det vil først og fremst ta tid. Da en av de mest populære nettleserne på markedet, Googles Chrome, forrige uke meldte at de ville kutte støtten til Java, begynte det å haste.

Haster

Fra utgangen av 2014 vil nemlig Chrome fjerne støtten for plugins gjennom grensesnittet NPAPI (Netscape Plug-in API). Da vil ikke tjenester som trenger en Java-klient kunne brukes på nettleseren.

BankID har fått mye kritikk for å basere seg på java-klienten i nettleseren. Denne har vært full av sikkerhetshull og sikkerhetseksperter har advart brukere om å benytte seg av tillegget. <i>Bilde: Terje Pedersen/ANB/All Over Press</i>
BankID har fått mye kritikk for å basere seg på java-klienten i nettleseren. Denne har vært full av sikkerhetshull og sikkerhetseksperter har advart brukere om å benytte seg av tillegget. Bilde: Terje Pedersen/ANB/All Over Press

– Dette er en ventet utvikling og en viktig årsak til at prosjektet som skal utvikle en Java-fri løsning er satt i gang. BankID 2.0 vil komme i god tid før Java-støtten fjernes endelig fra Chrome, lover Frode Nilsen, drifts- og utviklingssjef i BankID Norge.

I en e-post til digi.no-redaksjonen skriver BankID at også Mozillas Firefox beveger seg i samme retning. Det er med andre ord et tidsspørsmål før BankID måtte byttet ut plattformen.

– Er i rute

BankID forteller at de er i rute med prosjektet, men at de ikke kan si noe om dato.

– Mye er avklart og arbeidet er i full gang. Det gjenstår noen viktige avklaringer før vi kan være konkrete på leveransedato, sier Sundbøe.

Leverandørene valgt

Det er IT-selskapene Knowit og Nets som er valgt til å utvikle løsningen sammen med BankID. Mens Nets har ansvar for infrastruktur skal Knowit ha ansvaret for brukeropplevelsen.

– Entusiasmen blant projektdeltagere og leverandører er stor. Målet er inspirerende; å gjøre hverdagen til 3 millioner nordmenn enklere. Den nye løsningen kjører i nettleseren, og det er ingenting å laste ned for kunden, hverken Java eller egne apper, sier prosjektleder Sundbøe.

BankID har også lansert apper til iOS og Android, noe som gjør at BankID kan benyttes på smarttelefoner og nettbrett som i utgangspunktet ikke har støtte for Java. Dette er ment som alternativer i en overgangsfase og vil bli støttet så lenge det er behov for dem, opplyser BankID til digi.no.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.