FORBRUKERTEKNOLOGI

BankID i ferd med å rulles ut

Norsik har satt i gang produksjon av 500.000 BankID kort til SpareBank 1 som skal rulles ut over en treårsperiode.

30. juli 2004 - 07:52

Omsider er BankID i ferd med å rulles ut i Norge. Dette skal gi tryggere pålogging og sikker netthandel med utveksling av dokumenter over Internett.

Det er selskapet Norsik som er ansvarlig for utstedelsen av de første BankID som nå er i full produksjon og utrulles mot norske kunder. Leveransen går til Sparebank 1, som er den første banken i det norske markedet til å lansere ID kort i en slik stor skala.

Produksjonen startet rett etter at Norsik i sommer fikk sin EMV-sertifisering, et samarbeid mellom Europay, Mastercard og Visa om felles plattform. BankID-kortet kan brukes både som bankaksept, identifisering og som betalingskort i butikkene.

Med BankID erstattes det vanlige VISA-kortet med magnetstripe med et kort med innebygd databrikke. Brukeren leser ut koden fra en ikke nettilknyttet kortleser - tilsvarende en passordkalkulator, bare mindre, som fint kan festes til en nøkkelknipe.

Med kort og leser får kunden ut en ny kode hver gang han skal logge seg på nettbanken med BankID.

- Potensialet er stort med mellom fire til fem millioner brukere her i Norge. Nærmest all kundeaktivitet hos oss er nå knyttet til banksektoren, forteller en oppglødd Karl-Richard Floer, utviklingssjef i Norsik, til digi.no.

Norsik har foreløpig fått Sparebank 1 som den første kunden, men vil kjempe for et ben innenfor hos alle de norske bankene.

Og Norsik har allerede et godt forsprang. I mars vant selskapet kontrakten med Norsk Tipping om leveranse av elektronisk ID med Buypass Smartkort til til en verdi av 40 millioner kroner. Kontrakten innebærer at Norges 2,1 millioner tippekunder innen 2005 skal være utstyrt med Buypass Smartkort.

- Vi har definitivt kommet lengst på chip-teknologien i Norge, sier Floer ubeskjedent.

Salgssjef for PKI-tjenester (Public Key Infrastructure) og BankID i Sparebank 1, , Liv Ber-Hanssen, fortalte til digi.no i juni at alle bankens kunder etterhvert vil få BankID.

    Les også:

I tillegg er kommunene i full sving med å få sine innbyggere til å logge seg inn med digitale IDer for å kunne utføre oppgaver på nett. Stavanger kommune har sitt såkalte «borgernett» og regnes som den kommunen som har kommet lengst på bruk av digital signatur. Det er IT-selskapet Kantega som har utviklet programvaren for digital signatur.

eServicetorget i Numedal har også utviklet seks digitale nettjenester til sine innbyggere, og Fosen.net har utstyrt sine beboere med digital signatur for å bestille barnehageplasser på nettet eller søke om byggetillatelse.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.