BEDRIFTSTEKNOLOGI

BankID-trøbbel dagen før ildprøve

Her er synderen.

BankID er ikke tilgjengelig dagen før skatteoppgjøret blir presentert på Altinn, takket være problemer hos Nets. BankID ble i fjor høst inkludert som en del av statlige ID-porten som kan gi tilgang til blant annet Altinn.
BankID er ikke tilgjengelig dagen før skatteoppgjøret blir presentert på Altinn, takket være problemer hos Nets. BankID ble i fjor høst inkludert som en del av statlige ID-porten som kan gi tilgang til blant annet Altinn.
18. mars 2013 - 13:19

OPPDATERT: BankID kom tilbake på nett 13:58 etter å ha vært nede siden lunsjtider mandag.

BankID har ikke vært tilgjengelig i Norge etter lunsj mandag som følge problemer hos Nets. Dermed rammes finansnæringen av nok et stygt utfall. For to uker siden sleit Evry med sine bank-systemer, noe som lammet blant annet Norges største bank.

Denne gangen er blant annet BankID ikke tilgjengelig som en konsekvens av Nets sine problemer. Det er ekstra ille for tjenesten, som i morgen vil bli brukt av svært mange for å sjekke selvangivelsen på Altinn.

19. mars får nemlig alle som har registert seg som såkalte «E»-brukere hos skatteteten anledning til å sjekke sitt skatteoppgjør, to uker før resten av landet. Så langt har imidlertid ikke dette vært en stor suksess. Fredag kunne digi.no fortelle at bare 580.000 brukere har sagt farvel til selvangivelsen på papir. 3,9 millioner skatteytere får derfor ikke sjekket skatteoppgjøret sitt i morgen.

De siste to årene har Altinn kollapset i forbindelse med skatteoppgjøret. Digi.no er kjent med at det er en stor grad av nervøsitet i Altinn og andre berørte offentlige virksomheter foran morgendagen. Selv om bare en brøkdel faktisk får tilgang forventes det betydelig trafikk på Altinns tjenester.

Dessuten ble BankID fra i fjor høst tilgjengelig som innloggings-mekanisme på Altinn. At de ikke er tilgjengelig dagen før dagen virker nok ikke som balsam for nervene til de berørte etatene og deres leverandører.

– Vi krysser alt vi har. La oss håpe BankID er oppe slik at de som kan får sjekket selvangivelsen i morgen, sier BankIDs kommunikasjonssjef Hege Steinsland til digi.no. Hun bekrefter at de er utilgjengelig i skrivende stund, noe som skal skyldes en feil i Nets.

Det har ikke lykkes digi.no å få kontakt med Nets mandag ettermiddag men pressekontakten i selskapet har gitt kommentarer til NTB.

– Vi har dessverre driftsproblemer, sier pressekontakt Stein-Arne Tjore i Nets til NTB.

Han opplyser at problemene rammer korttrafikk, Bank ID og enkelte minibanker.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.