Bare iOS vokser i roligere mobilmarked

Tar andeler fra alle de største konkurrentene.

Bare iOS vokser i roligere mobilmarked
Apple vokser raskere enn de fleste andre i smartmobilmarkedet, ifølge Gartner. Bilde: action press/All Over Press

Gartner kom i går med en rapport om det globale mobilmarkedet i årets andre kvartal. Kvartalet er preget av at veksten i etterspørselen etter smartmobiler er den laveste siden 2013. Til sammen ble det solgt 330 millioner enheter til sluttbrukere, noe som er 13,5 prosent flere enn i samme kvartal i fjor.

Kina

Noe av bakgrunnen for den forholdsvis forsiktige veksten, er at salget for første gang falt i Kina. Nedgangen var på 4 prosent, sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Årsaken til dette er at markedet nå er mettet, det vil si at få kjøper smartmobil for første gang.

Tre av ti smartmobiler ble i forrige kvartal solgt på det kinesiske markedet.

iOS

Det ble solgt 36 prosent flere iPhone-enheter andre kvartal enn i samme kvartal i fjor, noe som øker markedsandelene til både Apple og iOS.

Markedsandelen til iOS var i forrige kvartal på 14,6 prosent, opp fra 12,2. Det meste av dette er tatt fra Android, siden salget av Android-enheter ikke vokser like raskt lenger.

Med en salgsvekst på knapt 1,3 prosent taper også Windows Phone markedsandeler, men ikke like mye de mindre plattformene hvor salget faktisk har gått ned.

Smartmobilmarkedet 2Q15 operativsystemer
De mest solgte smartmobilplattformene i andre kvartal av 2015. Bilde: Gartner

Strategy Analytics: – Nå er Huawei verdens tredje største 

Leverandører

Samsung er med klar margin stadig verdens største leverandør av smartmobiler, men forspranget til Apple er i ferd med å skrumpe inn. Apple har på sin side et godt forsprang til Huawei, til tross for at det kinesiske selskapet har økt leveransene med 46,6 prosent på et år.

For Lenovo peker tallene, som også inkluderer Motorola, motsatt vei. Selskapet har ikke bare tapt markedsandeler, men også solgt færre smartmobiler enn for et år siden.

Xiaomi har derimot økt salget med 28 prosent og ligger nå helt oppe i ryggen på Lenovo.

Smartmobilmarkedet 2Q15 leverandører
De største leverandørene av smartmobiler i andre kvartal av 2015. Bilde: Gartner
 

Omtrent 74 prosent av alle mobiltelefonene som ble solgt i forrige kvartal, var smartmobiler. I samme kvartal i fjor var andelen på 66 prosent.

Dette gjør at enkelte mobilleverandører som ikke er på topp fem blant smartmobilleverandørene, likevel er på topp fem når man regner med alle typer mobiltelefoner.

Mobilmarkedet 2Q15 - leverandører
De største leverandørene av alle typer mobiltelefoner i andre kvartal av 2015. Bilde: Gartner
 

I tabellen over ser man at Microsoft, etter oppkjøpet av Nokias mobiltelefonvirksomhet, ligger på tredje plass, bak Samsung og Apple. Men leveransene har gått ned med omtrent 37 prosent på et år. Også LG Electronics er innen på topp 5 med bare en mindre nedgang i salget og markedsandelen.

IDC om samme kvartal: Knallvekst for Samsung-utfordrere