Basefarm solgt for 700 millioner

Milliongevinst til de norske eierne.

Basefarm solgt for 700 millioner
Bilde: Marius Jørgenrud

Basefarm skriver i en pressemelding mandag at de er solgt til det amerikanske oppkjøpsfondet Abry Partners. Kjøpesummen fratrukket gjeld er på drøyt 700 millioner kroner, ifølge Dagens Næringsliv.

IT-driftsselskapet, som blant annet drifter Altinn-plattformen, påpeker at de fortsatt skal ha norsk ledelse og hovedkontor i Norge. Kunder og ansatte skal i liten grad bli berørt av eierskiftet, heter det.

En større internasjonal eier i ryggen gir nye muligheter, mener konsernsjef og gründer Grete Viksaas. Hun startet virksomheten tilbake i 2000.

- Abry har spesialisert seg på investeringer innen IT, og har eierposter i en rekke IT-selskaper og et bredt internasjonalt nettverk det nå kan bli naturlig å samarbeide med, sier Viksaas i pressemeldingen.

Storgevinst

Salget utløser milliongevinster til en rekke ansatte, som til sammen eide 27 prosent av firmaet. Ifølge DN får sikkerhetssjef Anders Ellefsrud 44,5 millioner kroner for sine aksjer, mens konsernsjef Viksaas og norgessjef sitter igjen med henholdsvis 28,6 og 20,2 millioner kroner.

Det norske investeringsfondet Reiten & Co Capital Partners var hovedeier med 73 prosent av aksjene, og kan nå glede seg over svært god avkastning. For bare tre år siden ga de drøyt 130 millioner kroner majoritetsandelen fra Schibsted.

Basefarm har siden starten ved årstusenskiftet hatt en årlig omsetningsøkning på rundt 20 prosent. I 2012 oppgis det at omsetningen blir på cirka 400 millioner kroner.

Det er første gang Abry Partners går inn som eier i et norsk selskap. Private equity-selskapet har siden starten i 1989 gjennomført transaksjoner verdt 36 milliarder dollar med investeringer i over 450 selskaper. Firmaet skal for tiden ha 3,5 milliarder dollar under forvaltning i og utenfor USA.

Les mer om: