Basefarm tabbet seg ut

Den egentlige årsaken til Altinns driftsforstyrrelser.

Basefarm tabbet seg ut
Serverskapet som huser Altinn-løsningen i en av Basefarm sine datasentraler i Oslo. Bilde: Marius Jørgenrud

Fra midnatt natt til onsdag, da skatteoppgjøret ble lagt ut, og frem til klokken 07 torsdag morgen har 1.502.549 personer logget seg inn på Altinn.

Det er over 330.000 flere enn i fjor på samme tid. – Det er en rekord vi er stolte av, sier Altinn-direktør Kjersti Lauritzen i en melding.

Rekorden kommer til tross for driftsforstyrrelsene onsdag morgen, som i en periode gjorde at mange ikke klarte å logge seg inn.

Det var driftsleverandør Basefarm som klarte å rote til det som ellers var en prikkfri utrulling av skatteoppgjøret.

Nå viser det seg at årsaken var at driftsleverandøren ved en feiltakelse gjennomførte en backup som gikk ut over ytelsen.

– Dette skjedde i samme periode som mange av brukerne logget seg inn for å sjekke selvangivelsen i Altinn. Da backup ble stoppet, stabiliserte ID-porten seg umiddelbart, opplyser Direktoratet for Forvaltning og IKT (Difi).

Etaten som eier den statlige innloggingstjenesten navngir ikke den uheldige leverandøren.

Løsningen var ikke skalert godt nok, bekrefter Bjart Kvarme i Basefarm.
Løsningen var ikke skalert godt nok, bekrefter Bjart Kvarme i Basefarm. Bilde: Marius Jørgenrud

Tidligere i år ble det kjent at Evry overtar oppgaven med å drifte ID-porten etter å ha danket ut Basefarm på pris, men det skjer først til høsten.

Enn så lenge er det derfor fortsatt Basefarm som drifter innloggingsløsningen. Samme selskap drifter for øvrig også Altinn-plattformen, som ikke hadde noen problemer med å ta unna trafikken.

Løsningen for ID-porten var rett og slett ikke skalert for å håndtere både backup-rutinen og samtidig takle det store volumet i går. Det bekrefter norgessjef Bjart Kvarme i Basefarm til digi.no.

    Les også: