BBC vinner domenekamp i Høyesterett

BBC får medhold av britisk Høyesterett i at domenepirater ikke får selge BBC1.com og BBC2.com til andre enn BBC.

BBC får medhold av britisk Høyesterett i at domenepirater ikke får selge BBC1.com og BBC2.com til andre enn BBC.

Stephen Taylor hadde sett for seg en lukrativ inntekt da han registrerte de to.com-domenene og puttet dem ut på salg på en amerikansk auksjonstjeneste.

Det han ikke hadde regnet med var et statlig kringkastingsselskap som beskytter merkevaren i alle kanaler.

BBC gikk så langt at selskapet fikk en kjennelse fra den høyeste britiske rettsinstansen som forhindrer Taylor i å selge domenene til eksterne kjøpere - det vil si tredje part.

Kringkastingsselskapet krever dessuten at domenpiraten skal overføre BBC1.com og BBC2.com til selskapet og betale saksomkostningene.

Det er BBCs egne nyhetssider på web som bringer nyheten, og BBC News forklarer den aggressive oppførselen med at dette egentlig er et defensivt trekk for å hindre andre aktører i å benytte merkevaren kommersielt. Derfor prøver BBC å sikre seg så mange BBC-relaterte domener som mulig.

I fjor kjøpte de bbc.com fra et amerikansk selskap ved navn Boston Business Computing med forkortelse BBC. Tidligere har BBC kun sittet på det nasjonale hoveddomenet bbc.co.uk - nå får de sjansen til å omdirigere nettbrukerne som kommer inn via BBC.com.

Kringkasteren har ikke villet røpe pundbeløpet de måtte ut med - utenom at det var "en anseelig sum".

Tidligere har en av verdens mest berømte kringkastere også gått etter andre navn innen BBC-sfæren. I 1998 ble en britisk domeneaktør truet med rettslig forfølgelse. Aktøren hadde da registrert navnene teletubbies.com og teletubbies.co.uk, et veldig populært barneprogram på BBC som også sendes på norske TV 2..

BBCs direktør for konsernvirksomhet, Colin Browne sier det på denne måten:

- Dette illustrerer veldig klart at vi vil gripe inn for å stoppe mennesker som prøver å utnytte domenenavn til egen fordel, navn med merkevarer som hører til BBC og lisensbetalerne, sier Browne til BBC News.

Til toppen