BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bedre .NET-støtte med ny Mono-versjon

Neste utgave av Mono-plattformen skal gjøre det enklere å flytte Windows-programvare til blant annet Linux.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. apr. 2006 - 13:21

Novell annonserte i går et offentlig betaprogram for Mono 1.2, som nå inkluderer støtte for Microsoft Windows.Forms, som skal gjøre det enklere å portere .NET-basert Windows-programvare til Unix-lignende operativsystemer. Betautgaven inkluderer også bedre plattform- og maskinvarestøtte, virtuell maskin-oppgraderinger og forbedret Java-støtte. Dessuten skal ytelsen, minneforbruket og stabiliteten være betydelig forbedret.

Mono-prosjekten sponses av Novell og er en åpen kildekode-implemtering av Microsoft .NET-rammeverk. Det skal gjøre det mulig for .NET-utviklere å lage programvare som kan kjøres på tvers av flere plattformer, uten at kildekoden må endres.

- Mono representerer den "hellige gralen" innen programvareutvikling, sier Steve Shreeve, teknisk sjef for Medsphere, i en pressemelding.

- Ved å bruke Mono, har vi kunnet utviklere et rikt, kryssplattform, grafisk brukergrensesnitt for OpenVista som gjør det mulig for helsearbeidere å utøve bedre stell for sine pasienter. Nå har våre kunder muligheten til å velge det operativsystemet som er riktig for dem, sier Shreeve.

Med full støtte for API-et til Windows.Form, den grafiske brukergrensesnittdelen av .NET-rammeverket, skal utviklere nå kunne flytte sine Microsoft-baserte klientapplikasjoner til blant annet Linux samtidig som tiden og innsatsen for å utføre denne porteringen minimaliseres. Det er i hvert fall det prosjektet lover i pressemeldingen.

Mono-funksjonaliteten kan selvfølgelig også utnyttes når det utvikles ny programvare direkte til Linux. Blant de produktene som allerede er laget på denne måten, er musikkspilleren Banshee, fotoadministreringsverktøyet F-spot, Novells iFolder og skrivebordssøket Beagle.

- Nå som Mono 1.2 er funksjonsferdig, har produktet modnet til et punkt hvor vi mener at migreringen fra ASP.NET og Windows.Forms til Linux er enklere enn noen sinne, og at det gir utviklere tilgang til alle de ytterligere fordelene ved Linux.

Betautgaven som nå er tilgjengelig tilbyr full støtte for .Net 1.1 og delvis støtte for 2.0-utgaven av Microsofts rammeverk. Mono-rammeverket støtter i tillegg til Linux, også plattformer som Mac OS X, Solaris, BSD og Windiws. Det støtter en rekke prosessorarkitekturer, inkludert x86, SPARC, ARM og PowerPC.

Utviklere kan benytte en lang rekke forskjellige språk sammen med Mono-plattformen. En oversikt finnes på denne siden.

Betaversjonen og mer informasjon om Mono finnes på denne siden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.