Bedre ODF-støtte i Google Drive

Press fra myndigheter har fått fart på arbeidet.

Bedre ODF-støtte i Google Drive
Alle de tre vanligste ODF-filformatene kan nå åpnes og redigeres via Google Drive. Bilde: Google

Til tross for mye fokus på åpen kildekode og åpne formater, så har ikke Googles nettskybaserte dokumentapplikasjoner hatt særlig god støtte for Open Document Format (ODF), som er standardformatet i blant annet OpenOffice. Blant annet har støtten for presentasjoner (ODP-filer) manglet helt. Det er dog litt uklart hvorfor Googles ODF-støtte har vært så mangelfull, også sammenlignet med løsninger fra konkurrentene.

Men denne uken har det skjedd en utvikling på denne fronten. I en melding skriver Google Drive-teamet at Google Drive nå har støtte for import av alle de tre vanligste ODF-filformatene, .odt for tekstbehandlingsdokumenter, .ods for regneark og .odf for presentasjoner. Det betyr at det ikke bare er mulig å laste slike filer opp i Google Drive, men også å få dem konvertert til Google Docs, Sheets eller Slides, slik at de kan redigeres.

Kunngjøringen inneholder også noen mindre nyheter knyttet til Microsoft Office-dokumenter.

Hva er så bakgrunnen for at Google nå får fart på en utvikling som tilsynelatende har ligget på is ganske lenge?

Alt tyder på at det er press fra myndighetene i ulike land, men kanskje først og fremst Storbritannia, hvor alle etater nå må kunne støtte dokumenter levert som ODF, HTML eller PDF. En rekke etater har til nå krevd at innleveringer fra publikum gjøres i Microsoft Office-formater. Disse etatene må nå planlegge hvordan de skal kunne bruke de påkrevde formatene.

Dette kom fram under en ODF Plugfest som ble arrangert i London i forrige uke. Det er Computerworld UK som omtaler dette.

Også i Norge ble det for noen år siden innført lignende krav. Men det har senere skjedd enkelte endringer på den fronten. En oversikt over hvilke land som har innført ODF som et standardformat for redigerbare dokumenter, finnes her.

Google, som ønsker å tilby tjenester og maskinvare til offentlig sektor i mange land, må forholde seg til kravene om støtte for ODF. Det er trolig derfor selskapet nå ruller ut forbedret støtte for disse formatene i Google Drive.

Det som dog er ganske overraskende, er at den forbedrede støtten kommer allerede nå. For under ODF-arrangementet i London i forrige uke sa Googles åpen kildekodesjef, Chris DiBona, blant annet at støtte for ODF-presentasjoner ikke ville komme før sommeren 2015.

    Les også: