UTVIKLING

Bedre WebView til eldre Android

Crosswalk gjør Chromium og Blink tilgjengelig for nye apper.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. sep. 2014 - 15:04

Mange mobilapplikasjoner er i stor grad basert på webteknologier som HTML, JavaScript og CSS. I de vanligste operativsystemene kjøres disse appene ved hjelp av en modul som heter WebView eller UIWebView. I praksis er WebView så godt som identisk med standardnettleseren til operativsystemet, bortsett fra brukergrensesnittet.

Selv om webplattformen er mer enn 20 år gammel, utvikles den fortsatt svært raskt. Plattformen kan tas i bruk til stadig nye oppgaver, så snart nettleserne har fått støtte for den nye funksjonaliteten som kommer til.

Blant dem som ikke får noen særlig glede av denne utviklingen, er utviklere av WebView-baserte Android-applikasjoner som også skal kunne kjøres på litt eldre utgaver av dette operativsystemet. Med Android 4.4 ble WebView-komponenten basert på Chromium og Blink. I eldre utgaver av operativsystemet er WebView derimot basert på WebKit, og denne WebView-modulen blir ikke lenger oppdatert av Google. Det betyr at WebView-baserte applikasjoner ikke kan bruke den samme funksjonaliteten i Android-utgaver eldre enn 4.4, som de kan i 4.4.

I går, i et blogginnlegg som handler om mulighetene for å gjøre Chrome-apper tilgjengelige på mobilen, omtales et åpen kildekode-prosjekt som kalles for Crosswalk. Prosjektet gjør det mulig for utviklere av WebView-applikasjoner å utnytte den nyeste funksjonaliteten i Chromium WebView, også på enheter med Ice Cream Sandwich- eller Jelly Bean-utgaven av Android (4.0 til 4.3). Det er ikke Google som står bak Crosswalk. Derimot er dette et prosjekt ledet av Intel Open Source Technology Center. Crosswalk tilbys forøvrig også til Tizen-plattformen. Crosswalk er basert på Blink og Chromium.

WebView-applikasjoner for Android kan distribueres enten med Crosswalk-runtimen integrert, eller med Crosswalk som en delt komponent som installeres separat.

Dersom man har flere apper som er basert på Crosswalk, er det en stor fordel om de deler på den samme installasjonen av Crosswalk. For installasjonsfilen (APK) for Crosswalk for ARM er for tiden på på 16,8 megabyte. Crosswalk tar enda mer plass når den er installert.

Google har gitt ut en app, spillet Topeka, som et eksempel på hvordan Crosswalk kan brukes når man skal gjøre webapper om til Chrome App for Mobile. Den webbaserte utgaven finnes her.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.