AVTALER & KONTRAKTER

Bekrefter: Apple har kjøpt Beats

Selskapets dyreste oppkjøp er et faktum.

Hiphop-legenden Dr. Dre (bildet) får nå en toppstilling i Apple etter at de kjøper Beats for cirka 3 milliarder dollar.
Hiphop-legenden Dr. Dre (bildet) får nå en toppstilling i Apple etter at de kjøper Beats for cirka 3 milliarder dollar. Bilde: Rick Davis / Splash News/ All Over Press
30. mai 2014 - 08:48

Etter uker med spekulasjoner bekreftet Apple onsdag kveld overtakelsen av Beats.

Med en kjøpesum på totalt 3 milliarder dollar er dette med god margin det største oppkjøpet i selskapets 38-årige historie.

    Les også:

Den bare tre måneder gamle strømmetjenesten Beats Music blir nevnt aller først i pressemeldingen, dernest Beats Electronics som jo er mer kjent for sine basstunge hodetelefoner.

– Musikk er en viktig del av Apples DNA og slik vil det alltid være. Gjennom inkluderingen av Beats blir musikktilbudet vår enda bedre, fra gratis strømming med iTunes Radio til en abonnementstjeneste i verdensklasse i Beats, og selvsagt gjennom kjøp av musikk fra iTunes som kundene våre har elsket å gjøre i årevis, sier Apple-direktør Eddy Cue, som har ansvar for selskapets nettjenester.

Hodetelefonene var følgelig noe mindre viktig. Oppkjøpet handlet i større grad om tjenesten de nå får kontroll over, vedgår Cue overfor amerikansk presse.

Han hevder at Beats Music er «den første musikkstrømmetjenesten gjort riktig», ifølge The Verge.

Tjenesten oppgir å ha 250.000 kunder, en brøkdel sammenlignet med bransjelederen Spotify som kan skilte med 10 millioner abonnenter.

På den annen side har Apple 800 millioner brukere med betalingskort tilknyttet iTunes-plattformen, og sitter opplagt på gode muligheter til å selge inn strømmetjenesten til sin eksisterende kundebase.

Tall fra USA viser at digitalsalget av musikkspor ikke bare har flatet ut, men nå faktisk faller. Trenden er at kundene i større grad foretrekker abonnement.

– Vi kunne ha bygget omtrent hva som helst du kan drømme om på egen lest, men det er ikke spørsmålet, sier Apples toppsjef Tim Cook til Recode.

Ifølge Cook gir Beats dem et forsprang ved å få et ferdig produkt. Han trekker også frem menneskene bak, som han skryter uhemmet av. Beats' medgründere, platemogulen Jimmy Iovine og hiphop-veteranen Dr. Dre blir begge med over.

– Dette er utrolig talentfulle mennesker, folk som ikke gror på trær. De er kreative sjeler, sier Cook til avisen.

Det gikk tidligere rykter om at Dre og Iovine får direktør-status i Apple etter oppkjøpet. Det kan godt hende, men stillingene deres eller ansvaret de får er ikke nærmere beskrevet i onsdagens pressemelding.

Wimp: – Mest opptatt av oss selv

Det norske strømmealternativet Wimp hevder i sin siste kvartalsrapport at de er markedsleder i segmentet HiFi-musikkstreaming i alle sine markeder. Det inkluderer foreløpig Norge, Sverige, Danmark, Tyskland og Polen.

Ved utgangen av mars i år hadde de samlet 566.000 betalende abonnenter, opplyser selskapet til digi.no.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Våre spørsmål om Apples kjøp av Beats Music – og hvorvidt Wimp har grunn til å frykte at konkurransen nå blir enda hardere, svarer de ikke direkte på.

– Vi er mest opptatt av vår egen utvikling, svarer kommunikasjonssjef Kristin Castillo Eldnes.

Hun utdyper at de fokuserer på et litt annet segment, nemlig høykvalitetstjenester. – Wimp er de eneste som tilbyr lossless lydkvalitet, integrert musikkmagasin, redaksjonelt innhold og musikkvideoer, sier Eldnes.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.