FORBRUKERTEKNOLOGI

Bekrefter gratis Office 2010 over web

Ny runde i Microsofts kamp mot Google. «Office Web» vil kjøre også på Chrome OS.

14. juli 2009 - 08:33

Microsoft bekreftet i går på sin globale partnersamling i New Orleans at de vil gjøre deler av den kommende kontorpakken Office 2010 tilgjengelig som tjeneste over nettet, for både privatpersoner og bedrifter og organisasjoner.

Det skjer tre år etter at Google lanserte Google Apps, halvannet år etter at Microsoft formelt kunngjorde en mer websentrert strategi, og ni måneder etter å ha varslet om egne gratis applikasjoner over web.

«Office Web» vil omfatte «lette» utgaver av fire Office-applikasjoner: tekstbehandleren Word, presentasjonsprogrammet Powerpoint, regnearket Excel, og notat- og skisseverktøyet OneNote.

Office Web krever ikke annet enn en nettleser, ikke bare Microsofts egen Internet Explorer, men også konkurrentenes. Det innebærer at applikasjonene kan kjøres fra enhver pc, også med Linux eller for den saks skyld Googles kommende Chrome OS. Man vil også kunne bruke dem fra mobiltelefoner, uavhengig av operativsystem.

For privatbruk blir Office Web gratis, som tjeneste gjennom Windows Live.

Bedrifter og organisasjoner kan velge to alternativer dersom de ønsker å bruke Office Web. De kan installere pakken i eget nettverk, eller de kan abonnere gjennom Microsoft Online Services. Det første alternativet krever volumlisens på Office, det andre forutsetter at Office Web inngår i et mer omfattende abonnement.

Et viktig salgsargument for Office Web overfor bedriftsmarkedet, vil være enklere håndtering av oppgraderinger og sikkerhetsfikser, særlig for alternativet med abonnement.

Analytikere tror bedrifter vil velge å beholde et antall lisenser til fulle Office-pakker, selv om de skulle begynne å prøve ut Office Web.

Office Web vil være tilgjengelig samtidig med Office 2010, det vil si en gang i løpet av første halvår 2010. Prisnivået for bedrifter og organisasjoner er ikke kjent.

Office-pakken er antakelig Microsofts mest lønnsomme produkt. Avdelingen der den bokføres, «Business Software Division» leverte de tre siste kvartalene et driftsoverskudd på 9,3 milliarder dollar av en omsetning på 14,3 milliarder dollar.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.