BEDRIFTSTEKNOLOGI

Benektet planer om 128 bits

Behovet finnes ikke, sier ARM.

64 bits adressering vil være tilstrekkelig i mange år framover, mener ARM. Cortex er en ARMs viktigste familie med prosessorkjerner.
64 bits adressering vil være tilstrekkelig i mange år framover, mener ARM. Cortex er en ARMs viktigste familie med prosessorkjerner. Bilde: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. nov. 2013 - 11:50

I forrige uke meldte Korea Herald at en leder i brikkedesign-selskapet ARM, Antonio Viana, skal ha anslått at 128-bits prosessorer trolig ville komme på markedet om en to års tid. Uttalelsen skal ha kommet under et ARM-arrangement i Seoul i forrige uke. Artikkelen hvor dette er gjengitt, handler riktignok primært om Samsungs kommende 64-bits mobilbrikke, som skal være basert på ARM-teknologi. Artikkelen ble senere sitert av mange andre nyhetstjenester.

128 bits prosessorer høres voldsomt ut, ikke minst fordi 64-bits prosessorer først nylig har blitt tilgjengelige i mobilmarkedet. Den viktigste konsekvensen av å øke fra 32 til 64 bits, og deretter til enda høyere tall, er mengden av minne som kan adresseres direkte. Med 64 bits databehandling kan 16 exbibyte med data adresseres direkte. Da snakker vi om milliarder av gigabyte, noe som nok er tilstrekkelig for smartmobiler (og alle datasystemer) i overskuelig framtid.

Derfor kommer det ikke som noen overraskelse av ARM nå avviser det hele.

– 64-bits prosessorer er i stand til å dekke behovet til databehandlingsindustrien i dag og i mange år framover. Det er absolutt ingen planer om 128 bits ARM-baserte brikker fordi det rett og slett ikke er behov for dem. Ryktene om det motsatte er ganske enkelt uriktige, skriver Ian Drew i ARM, i et blogginnlegg.

Drew avviser også at Viana i det hele tatt skal ha snakket om spesifikke partneres framtidige brikkeplaner eller utvikling av 128 bits produkter. Dermed skal heller ikke sitatene Korea Herald gjengir om Samsungs brikkeplaner være korrekte. Det er likevel bekreftet at Samsung skal lage 64-bits, ARM-baserte systembrikker i nær framtid. Men det er ukjent om disse vil komme i den neste topputgaven i Galaxy-familien, slik blant annet Korea Herald skriver.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.