Ber regjeringen stanse DLD

Venstre yppet seg under trontaledebatten.

Ber regjeringen stanse DLD
Trine Skei Grande (V) ber regjeringen om å skrote implementeringen av datalagringsdirektivet. Bilde: Marius Jørgenrud

Motstanderne av datalagringsdirektivet (DLD) har fått blod på tann etter de stadige utsettelsene.

Direktivet er for lengst vedtatt med støtte fra Arbeiderpartiet og Høyre. Likevel har regjeringen ennå ikke klart å innføre datalagringen i norsk lov. Senest denne uken kom atter en utsettelse, fordi det er uklart hvem som skal plukke opp regningen.

Dermed grep Venstre anledningen til å fremme et forslag om å vrake hele direktivet. Det skjedde under trontaledebatten i stortinget torsdag.

Forslaget lyder i sin enkelhet slik: Stortinget ber regjeringen stanse implementeringen av datalagringsdirektivet.

- Vi har vært motstandere hele tiden, men synes vi får bedre og bedre argumenter. Nå har regjeringen utsatt innføringen tre ganger. Vi tror ikke de klarer å få til en innføring ut fra forutsetningen som ligger i stortingsvedtaket, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til digi.no.

Det var Grande selv som fremmet forslaget, som neppe får flertall når det skal voteres fredag ettermiddag. Det vil i så fall være en sensasjon.

- Vi får håpe vi får med oss noen. Frp har i hvert fall signalisert støtte.

Videre håper hun nå at tilhengerne av datalagringen – ikke minst stortingsrepresentanter fra Høyre – nå vil «slite litt mer med å argumentere for innføring av direktivet» enn ved forrige korsvei.

Onsdag kom meldingen om at Samferdelsdepartementet ikke ser for seg at EUs datalagringsdirektiv kan tre i kraft før slutten av 2013. Men selv dette tidspunktet virker uklart, da statssekretær Geir Pollestad (Sp) sa til Aftenposten at han «ikke kan love noe».

Direktivet er omstridt fordi det gjør at informasjon om hvor, hvordan og hvem alle innbyggerne kommuniserer med vil bli lagret i et halvt år. Det er trafikkdataene som lagres, og det store spørsmålet nå er hvem som skal betale for dette gildet.

Hvor dyrt det blir er også ennå høyst uklart, og Post- og teletilsynet har heller ikke rukket å få på plass nødvendig forskrift.

DLD ble vedtatt på stortinget den 4. april 2011, med 89 mot 80 stemmer.

    Les også:

Les mer om: