JUSS OG SAMFUNN

Berlusconi-sensur rammer Wikipedia

Den italienske utgaven er stengt i protest mot et lovforslag rettet mot frilynt blogging.

Statsminister Silvio Berlusconi vil gjøre livet umulig for bloggere. Et lovforslag som i disse dager debatteres i Italias nasjonalforsamling vil også gjøre det umulig å drive nettleksikonet Wikipedia.
Statsminister Silvio Berlusconi vil gjøre livet umulig for bloggere. Et lovforslag som i disse dager debatteres i Italias nasjonalforsamling vil også gjøre det umulig å drive nettleksikonet Wikipedia. Bilde: Wikimedia Commons
5. okt. 2011 - 08:15

I skrivende stund er startsiden til den italienske utgaven av Wikipedia erstattet av en tekst som forklarer at videre utgivelse må opphøre dersom et lovforslag som i disse dager diskuteres i nasjonalforsamling, blir vedtatt.

Lovforslaget dreier seg om vilkår for telefonavlytting i Italia, med visse tillegg (Norme in materia di intercettazioni telefoniche etc). Blant tilleggene er et avsnitt 29, som pålegger alle typer nettpublikasjoner å publisere enhver innkommen rettelse eller innvending mot enhver artikkel eller utsagn, uansett fra hvilket hold rettelsen eller innvendingen kommer. Dette skal skje innen 48 timer, og nettstedet har ikke anledning til å redigere innlegget. Nettstedet som unnlater å publisere rettelsen eller innvendingen, kan straffes med en bot på opptil 12.000 euro.

Formålet med lovforslaget er først og fremst å bringe Italias bloggere til taushet.

Statsminister Silvio Berlusconi vil gjøre livet umulig for bloggere. Et lovforslag som i disse dager debatteres i Italias nasjonalforsamling vil også gjøre det umulig å drive nettleksikonet Wikipedia. <i>Bilde: Wikimedia Commons</i>
Statsminister Silvio Berlusconi vil gjøre livet umulig for bloggere. Et lovforslag som i disse dager debatteres i Italias nasjonalforsamling vil også gjøre det umulig å drive nettleksikonet Wikipedia. Bilde: Wikimedia Commons

Mange italienere er oppgitt over sin statsminister, og Silvio Berlusconi, som står bak lovforslaget, er gjenstand for intens kritikk og utbredt latterliggjøring, dels på grunn av misnøye med hans måte å lede landet på, dels på grunn av hans livsstil. Berlusconi er blant annet siktet for å ha betalt for sex med en mindreårig.

Gruppen bak den italienske utgaven av Wikipedia forklarer at dersom lovforslaget blir vedtatt med paragraf 29 i sin nåværende form, vil det være umulig å utgi dugnadsleksikonet.

Wikipedia har allerede metoder og rutiner for å håndtere innvendinger mot publisert tekst, i samsvar med leksikonets krav til objektivitet og pålitelighet. Lovforslaget bryter med dette: Det vil pålegge Wikipedia å umiddelbart publisere, uten mulighet for å redigere, enhver innvending mot enhver artikkel. Den vanlige prosessen for å produsere artikler til Wikipedia vil rett og slett være i strid med loven.

Lovforslaget sier ingenting om at innvendinger skal vurderes av en nøytral tredjepart, for eksempel en jurist. Berlusconi vil med andre ord kunne bruke loven til å oversvømme enhver blogg eller tilfeldig nettpublikasjon med propaganda, og trekke dem for retten dersom innleggene hans ikke er på lufta innen 48 timer etter at e-posten er sendt.

Den italienske Wikipedia-gruppen peker på at paragraf 29 egentlig er totalt overflødig. Paragraf 595 i den italienske straffeloven inneholder alt som trengs av bestemmelser for å verne borgere mot ærekrenkelser.

Innlegget deres avsluttes med denne appellen:

-- Vi ønsker å videreføre og opprettholde et fritt leksikon som er åpent for alle. Vår stemme er også din stemme: Wikipedia er allerede nøytralt. Hvorfor skal det da nøytraliseres?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.