JUSS OG SAMFUNN

Berners-Lee angriper pakkeinspeksjon

Internetts fremtid trues av nettsnoking, mener Web-oppfinneren.

18. mars 2009 - 11:44

Sir Tim Berners-Lee, mannen som fant opp weben, feiret i forrige uke 20-årsjubileet for sin fantastiske oppfinnelse.

På en markering av jubileet i overhuset i Det britiske parlamentet advarte Sir Tim mot såkalte dyp pakkeinspeksjon, eller «Deep Packet Inspection» (PDI).

Dette er en metode der nettverkstrafikk utforskes og analyserer inngående fra et punkt i nettverket. Teknikken kan brukes til automatisk å oppdage og fjerne uønsket trafikk, som blant annet virus, spam eller dataangrep.

Det har lenge vært kjent at den samme teknologien kan og blir brukt av en rekke land til overvåking og sensur.

Overvåkningen skremmer webens far, som på tilstelningen sammenlignet dyp pakkeinspeksjon med det å åpne folks brev.

- Dette er svært viktig for meg, fordi det som står på spill er internetts integritet som kommunikasjonsmedium, sa Berners Lee, ifølge zdnet.co.uk.

- Det er åpenbart at vi ikke må forstyrre internett og drive slik overvåkning. Dersom vi snoker i disse dataene vil vi finne ut langt mer om menneskene enn hvis vi bare hadde overhørt samtalene deres.

Britiske myndigheter har gjennom prosjektet «Intercept Modernisation Programme» foreslått en sentral pakkesporing for å overvåke internettrafikk blant hele befolkningen. Den svenske FRA-loven med signalsporing og det amerikansk-engelske avlyttingssystemet Echelon er andre eksempler på lignende initiativ.

Berners-Lee ønsket ikke å kommentere navngitte prosjekter, men uttalte til ZDnet at nettleverandørene ikke bør dypinspisere trafikken til kundene.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.