BEDRIFTSTEKNOLOGI

Berners-Lee vil utvide standard HTML

W3C er blitt kritisert for å la HTML-standarden stagnere. Nå ønsker Tim Berners-Lee en gradvis videreutvikling.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. okt. 2006 - 09:34

Etter at versjon 4.0 av HTML-standarden (HyperText Markup Language) ble utgitt i slutten av 1997, har utviklingen av spesifikasjonen nærmest stått stille. W3C, som utgir spesifikasjonen, har i stedet fokusert på den XML-orienterte XHTML-standarden. Men i det store og det hele er det fortsatt vanlig HTML som benyttes av de fleste.

W3C er blitt kritisert for denne utviklingen, og organisasjonen har selvfølgelig fått med seg det arbeidet som blir gjort av den mer hurtigarbeidende Web Hypertext Application Technology Working Group (WHATWG). Mye av dette skyldes den økende utviklingen av webbaserte klientapplikasjoner, for eksempel basert på Ajax.

I et ferskt blogginnlegg skriver Tim Berners-Lee, mannen som fant opp HTML, at det nå planlegges å opprette en helt ny HTML-gruppen innen W3C. I motsetning til den forrige, skal den gjøre både gradvise forbedringer med HTML, også parallelt med XHTML.

Berners-Lee erkjenner at overgangen fra HTML og XHTML ikke fungerte.

- De fleste tok ikke dette skrittet, stort sett fordi nettleserne ikke klagde. Noen store fellesskap gjorde denne overgangen og kan nyte fruktene av en velformet system, men ikke alle. Det er viktig å vedlikeholde HTML gradvis, samtidig som man fortsetter overgangen til en velformet verden, skriver Berners-Lee.

Han oppgir at den nye, planlagte HTML-gruppen har fått bred støtte fra folk W3C har snakket med, inkludert flere nettleserprodusenter.

- Noe er veldig klart. Det er virkelig viktig å ha virkelige utviklere involvert i utviklingen av HTML. Det er også virkelig viktig å få et tett og forpliktende samarbeid med nettleserprodusentene, men også alle de andre interessentene, inkludert brukerne, brukerselskapene og leverandørene av relaterte produkter.

    Les også:

Et av de konkrete områdene den planlagte HTML-gruppen skal arbeide med, er skjemaer (forms). Ifølge Berners-Lee vil man blant annet måtte se på hvordan HTML-skjemaer kan tenkes som ekvivalenter til XML-baserte XForms for å tillate en enkel oppgraderingsmåte. Et mål vil kunne være å ha et skjemaspråk for HTML som er mer en utvidelse av det eksisterende HTML-språket, samtidig som det er en delmengde av et XForms-språk som inkluderer HTML-kompatibilitet.

Berners-Lee ønsker seg også en ny validator. Han mener dagens er svært nyttig, men ønsker at den skal sjekke enda flere ting, være mer hjelpsom og nøyere prioritere feil, advarsler og milde irettesettelser.

- Jeg hadde likt at den lenker til forklaringer om hvorfor ting skal være på en viss måte.

I blogginnlegget oppgir Berners-Lee også at det planlegges en separat grupper som skal arbeide med det XHTML2-arbeidet som den gamle "HTML working group" arbeidet med. Dete skal ikke være noen binding mellom HMTL-arbeidet og XHTML2-arbeidet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.