Billig-PCer til værs

I USA er PC-prisene i nærmeste fritt fall - bare i oktober falt snittprisen med syv prosent. Hjemmebrukere og småfirmaer kjøper stadig færre Intel-maskiner.

I USA er PC-prisene i nærmeste fritt fall - bare i oktober falt snittprisen med syv prosent. Hjemmebrukere og småfirmaer kjøper stadig færre Intel-maskiner.

Snittprisen på PC-er solgt i amerikanske butikker, hovedsakelig til hjemmebrukere og småbedrifter, fortsetter å stupe. Bare på en måned, fra oktober til november, har snittprisene falt med syv prosent. Siden november i fjor har prisene rast med hele 26 prosent, viser en fersk undersøkelse fra analyseselskapet PC Data gjengitt av Bloomberg.

Snittprisen ligger på 992 dollar (7440 kroner) og 59 prosent av alle maskinene ble solgt til under den strategiske prisgrensen på 1000 dollar.

PC Data mener de lavere prisene skyldes både billigere komponenter og tøffere konkurranse mellom leverandørene. Det lover heller ikke bra for Intel og de store PC-leverandørene at salget vokser så fort når prisene samtidig faller: Antall solgte maskiner steg med 32 prosent fra november i fjor.

Intel er kanskje den største taperen på de fallende PC-prisene fordi nettopp prosessoren står for rundt en tredjedel av utsalgsprisen på en vanlig PC. PC-leverandørene velger stadig oftere AMD og Cyrix-prosessorer.

Det finnes ingen tilsvarende tall for salget til privatmarkedet her i Norge og det er komplisert å sammenlikne norske og amerikanske priser. De amerikanske prisene inkluderer ikke skjerm og fraktkostnadene til Norge er høyere. Likevel kan en slå fast at snittprisene ikke faller så fort her i Norge som i USA.

Tall fra analyseselskapet IDC viser at snittprisen på norske PC-er falt fra 14.000 kroner (uten moms) til 12.500 kroner i sommer. Siden har prisene stått ganske så stille. Dette bildet stemmer overens med salgstatistikken til de norske leverandørene. Cinet, den største norske PC-produsenten, tilbyr for eksempel en PC med en Intel Celeron 266 MHz-prosessor til 7.000 kroner uten moms. Likevel er etterspørselen etter slike billigmaskiner foreløpig lav her i Norge (se peker til egen artikkel i margen til høyre).

Til toppen