Billig sporing av folk med WLAN

Man trenger ikke RFID for å spore folk på jobben, man kan bare modifisere en vanlige WLAN-boks.

Man trenger ikke RFID for å spore folk på jobben, man kan bare modifisere en vanlige WLAN-boks.

Sørlands-selskapet Ide til Produkt forsøker nå å ta en patent på det selskapet mener de nå er først ute med: Skal man spore folk, trenger man ikke dyrt RFID-utstyr eller å utplassere RFID-antenner. Man kan bruke vanlig WLAN trådløse nett.

For en rekke typer arbeidsgivere, som oljeselskaper, gruveselskaper og sykehus har behov for å lokalisere folk. Men RFID-brikker rekkevidde over en meter er dyrt og skal de kunne spores, må bygg og installasjoner dekkes med RFID-antenner.

For å løse dette plukket Ide til produkt fra hverandre en standard D-Link bærbare 802.11g lomme-ruter og utstyrte den med et batteri. Dette gir en enhet som må lades etter omtrent et døgns drift. Enheten er på størrelse med en røykpakke - bildet viser boksen med den vanlige USB-kabelen.

Ide til produkt-sjef Jon Atle Tigerstedt forklarer at man må ha en WLAN-ruter, det holder ikke med de mindre WLAN-mottakerne.

Systemet gir ikke arbeidsgiver noen nøyaktig poisjon, man får bare vite hvilken basestasjon personen er i nærheten av. Man er derfor avhengig av nettverket med WLAN-ruterne man har utplassert for å lokalisere folk.

digi.no har tidligere omtalt Ide til produkt og deres datterselskap Wavedancer som lager programvare for å holde rede på og vise hvor RFID-brikker er. Det er denne programvaren Ide til produkt nå skal modifisere.

Men man kan også søke etter for eksempel savnede med en WLAN-finder til noen hundre kroner. Selv i røykfylte bygninger vil letemannskaper raskt kunne søke seg frem til en brikke, og personen som bærer den, mener Tigerstedt.

Systemet bruker de såkalte MAC-adressene alle nettverkskort er utstyrt med.

- I stedet for å spore en unik ID-nummer på en RFID-brikke, følger man ruterens unike MAC-adressen, forteller Tigerstedt til digi.no. Vi søker nå om patent på konseptet her i Norge.

Prosjektet er gjennomført i samarbeid med D-Link og Tigerstedt påstår at utstyret vil kunne komme ned i noen hundre kroner dersom man velger å starte produksjon.

Fordelene med WLAN sammenlignet med RFID er mange; teknologien er kjent, masseprodusert og svært rimelig. ”Barnesykdommer” er forlengs fjernet, og kunnskapsnivået omkring WLAN-teknologien gjør at IT-personell kan

utføre installasjonsprosesser uten noen videre opplæring. I tillegg har WLAN langt bedre rekkevidde enn RFID, mener han.

Ide til produkt bruker en foreløpig selv-modifisert D-Link DWL-G730AP, en kompakt og portabel 54Mbit/s trådløs ruter/basestasjon. Utstyret kan drives med en USB-plugg og kan dermed også drives med batteri.

Til toppen