JUSS OG SAMFUNN

Bitcoin-børs forduftet

Full forvirring etter at bitcoins for over 2 milliarder har forsvunnet.

Bitcoin, kryptovaluta
Bitcoin, kryptovaluta Bilde: (c) Ted Soqui/Corbis/All Over Press
25. feb. 2014 - 08:59

Mt. Gox har lenge vært den klart største markedsplassen for kjøp og salg av bitcoins, kryptovalutaen som har fått massiv omtale det siste året. Men mandag var nettsiden til selskapet offline, og tjenesten som sunket i jorden.

De siste to ukene har tjenesten hatt problemer med å utbetale penger og foreta transaksjoner, noe selskapet mente skyldes programvareproblemer. Men nå viser det seg at børsen kan være insolvent, og dermed ikke i stand til å utbetale noe som helst. Det har også florert rykter om at selskapets virksomhet har vært offer for hackerangrep.

Flere amerikanske teknologi-blogger og nyhetstjenester viser til et lekket dokument som beskriver situasjonen i Mt. Gox. I de lekkede dokumentene, som ikke er bekreftet autentiske, fremgår det at 744 408 bitcoins har forsvunnet grunnet tyveri som skal ha vart over flere år. Markedsverdien på disse «myntene» er på svimlende 350 millioner dollar, eller 2,1 milliarder norske kroner. I det samme notatet fremgår det at en konkurs vil kunne være ødeleggende for Bitcoins-industrien, som det siste året har fått økt oppmerksomhet og anerkjennelse i markedet.

Skulle det stemme at Mt. Gox har vært utsatt for et hackerangrep som har ført til at «mynter» for milliarder har forduftet, vil det ifølge Wired være det største tyveriet av crypto-valuta noen sinne. Ifølge Wired har selskapet slitt siden amerikanske myndigheter i fjor la beslag på 5 millioner dollar av selskapets verdier, ettersom de ikke var godkjent for pengetransaksjoner i det amerikanske markedet. Etter dette har nemlig kundene hatt store problemer med å trekke ut penger fra markedsplassen.

For Bitcoin-industrien er dette intet mindre enn en katastrofe. Hele tilliten til valutaen, og dermed verdien, vil kunne fordufte sammen med den største aktøren. Kursen til valutaen har rast. Ifølge Wall Street Journal kostet en bitcoin 467 dollar per stykk i morgentimene tirsdag, mot nesten 1000 dollar i november i fjor.

Nå forsøker de andre aktørene i dette markedet, naturlig nok, å distansere seg.

– Denne tragiske tillitsbruddet mot brukerne av Mt. Gox var resultatet av ett selskaps avskyelige handlinger og reflekterer ikke motstandsdyktigheten eller verdien av bitcoin og den digitale valutaindustrien, skriver flere av Mt. Gox sine konkurrenter i en felles kunngjøring.

Mt. Gox startet ifølge Wikipedia opprinnelig som en markedsplass for rollespillkortene Magic the Gathering, (Magic The Gathering Online Exchange eller Mt. Gox) startet av Jeb McCalen. Han solgte nettsiden til Mark Karpeles etter at nettsiden begynte å få stor popularitet i 2011. I 2013 sto tjenesten for anslagsvis 70 prosent av alle Bitcoin-transaksjoner. Selskapet har hele tiden operert fra Tokyo.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.