RESULTATERFINANS

Bjellene ringer for Hewlett-Packard

IT-giganten blir nå delt opp.

Hewlett-Packard ble formelt splittet i HP Enterprise og HP Inc den 1. november. Mandag markeres dette på Wall Street når Meg Whitman ringer i bjellen.
Hewlett-Packard ble formelt splittet i HP Enterprise og HP Inc den 1. november. Mandag markeres dette på Wall Street når Meg Whitman ringer i bjellen. Bilde: Jim Young, Reuters, NTB Scanpix
2. nov. 2015 - 14:57

Margaret «Meg» Whitman (59) ringer i dag i bjellen på Wall Street. Det er en symbolsk handling for å markere at Hewlett-Packard (HP) blir til to separate børsnoterte selskaper.

Høsten 2011 overtok hun som toppsjef i den da kriserammede IT-giganten, en jobb hun gikk til etter å ha tapt guvernørvalget i California.

Økonomen og republikaneren Whitman, ellers kjent som kvinnen som gjorde nettauksjonen eBay til en dundrende suksess som leder over ti år, ble HPs fjerde toppsjef på bare to og et halvt år.

Hun ble også HPs siste toppsjef.

Det 76 år gamle selskapet, startet i en garasje nær Palo Alto i det som skulle bli hjertet av Silicon Valley, en av de viktigste IT-pionerene, foretar nå en dramatisk endring.

Whitman blir konsernsjef for den ene halvparten, som går navnet Hewlett Packard Enterprise og får kortformen HPE på NYSE-børsen (New York Stock Exchange).

Bekreftelsen: HP skal deles opp

Fisjonen

Det som sorterer under HPE er grovt forenklet dataromsproduktene, programvare og tjenester. Ifølge en kunngjøring mandag tar de mål av seg å bli en «leder» innen områder som infrastruktur, sikkerhet, big data og produktivtetsløsning for arbeidsplassen. Det oppgis at dette selskapet får en anslått årsomsetning på 53 milliarder dollar.

HP Inc. trenger ikke å ringe i noen bjelle. Dette er den andre halvparten, som skal selge de typiske forbrukerproduktene pc-er, printere og blekk/toner. Fra tidligere er det kunngjort at også HP Inc. vil omsette for rundt 50 milliarder dollar hvert år. Whitman får så absolutt makt også her, men da i rollen som styreleder.

Det stolte selskapet har måttet foreta kraftig kutt i forberedelsene til fisjonen. Samlet har opptil 85.000 ansatte blitt overflødige de siste tre årene.

Mer om HPs oppstykking: 300.000 ansatte og 50.000 servere skal fordeles

Meg Whitman får for øvrig gode skussmål fra HPs norgessjef, som i et tidligere intervju med digi.no trakk fram at hun fikk HPs innovasjonshjerte til å tikke igjen.

I Norge skal ingen av de rundt 325 ansatte ha blitt berørt av kuttene. Her til lands ble fisjonen gjennomført allerede 1. september. Enterprise-delen av selskapet (HPE) har varslet at de vil markere seg kraftig med kampanjer for å bygge sin nye profil den kommende tiden.

Grønn firkant: Slik blir HPs nye grafiske uttrykk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.