Bjellene ringer hos EMC og VMware

Både lagring og virtualisering går på en smell, viser kvartalstallene.

Bjellene ringer hos EMC og VMware

Både lagring og virtualisering går på en smell, viser kvartalstallene.

Krisen ser ut til å ha innhentet mor/datter-konstellasjonen av EMC og VMware. (Lagringsgiganten EMC eier 86 prosent av aksjene i virtualiseringsspesialisten VMware.)

VMware leverte sine tall for mars-kvartalet onsdag; EMC kunngjorde sine i går. Begge opplevde at tallene utløste et kraftig kursfall.

For VMwares del er det først og fremst utsiktene for andre kvartal som bekymrer.

Overflatisk sett ser VMwares første kvartal bra ut: Sammenliknet med samme kvartal i fjor økte omsetningen med 7 prosent til 470 millioner dollar, mens nettoresultatet økte med 61 prosent til 70 millioner dollar.

Problemet er at fordelingen er skjev. Lisensinntektene falt med 12,6 prosent til 257 millioner dollar. Omsetningsveksten skyldes en formidabel økning i inntekter fra support, service og vedlikehold, på 48 prosent til 213,3 millioner dollar.

For andre kvartal, gitt et vell av nye produkter og den allmenne etterspørselen etter virtualisering, hadde Wall Street-analytikerne i snitt ventet en omsetning litt i overkant av 500 millioner dollar, rundt ti prosent mer enn i andre kvartal i fjor.

I stedet advarte VMwares finansdirektør Mark Peek at omsetningen ville være som i andre kvartal 2008, eller kanskje noe under. Som forklaring oppga han overgangen til det nye produktet vSphere 4. Hvorfor et omfattende nytt produkt skulle stanse selskapets vekst, ble ikke forklart.

Til nyhetsbyrået Reuters sier analytiker Trip Chowdhry i Global Equities Research at det må være noe fundamentalt galt, enten i produktstrategien eller i evnen til å selge.

I forkant av vSphere 4-lanseringen tirsdag denne uken, det vil si fra begynnelsen av mars til 22. april, økte VMware-aksjen fra rundt 20 dollar til godt over 30 dollar. Da Peeks vurdering av utsiktene for andre kvartal ble kjent, falt kursen til litt under 26 dollar. I fjor sommer svingte VMware-aksjen mellom 65 og 70 dollar.

Tallene til EMC viser en omsetning i første kvartal på 3,15 milliarder dollar, inkludert VMwares omsetning på 470 millioner. Det er 9,2 prosent mindre enn i første kvartal i fjor. Nettoresultatet er 194 millioner dollar, 23 prosent lavere enn for ett år siden.

I motsetning til VMware, ville ikke EMC uttrykke noen konkrete forventninger til den videre omsetning eller resultat i 2009, bortsett fra å presisere at de venter et betydelig mindre bidrag fra VMware til sitt kvartalsresultat i andre kvartal enn i første.

Toppsjef Joe Tucci og finansdirektør David Goulden nøyde seg med å si at de globale IT-investeringene vil falle med rundt ti prosent fra 2008 til 2009, og at andre halvår 2009 vil bli bedre enn første halvår. Med andre ord: Bunnen kommer i andre kvartal, og noen virkelig bedring vil ikke komme før i fjerde kvartal.

Tucci innrømmet i en konferansesamtale med analytikerne at kundene fortsetter å utsette store ordrebekreftelser, og kjøper kun det de trenger for å dekke umiddelbare behov.

Aksjekursen falt 4,2 prosent da tallene ble kjent.

I januar i år kunngjorde EMC en nedbemanning på 2400 årsverk, tilsvarende rundt 7 prosent, og lederlønningene ble redusert med mellom 5 og 20 prosent.

I går ble det ikke kunngjort nye kutt i staben. Ansatte som ikke er fagorganisert vil, ifølge Tucci, bli bedt om å godta lønnskutt på 5 prosent. Andre konkrete kostnadskutt ble ikke oppgitt.

52 prosent av EMCs omsetning er i USA.

    Les også:

Til toppen