Bladserver blir stjerne på CeBIT

Fujitsu Siemens vil gjøre sin nye fireprosessors bladserver i 7 U høyde til CeBIT-stjerne i år.

Fujitsu Siemens vil gjøre sin nye fireprosessors bladserver i 7 U høyde til CeBIT-stjerne i år.

Årets store IT-messe CeBIT 2004 starter i Hannover 18. mars.

– Fujitsu Siemens kommer til å gjøre en rekke lanseringer på messen, sier markedssjef Andreas Tollefsen i Fujitsu Siemens Computers AS. – Den viktigste er den nye bladserveren BX600, beregnet på forretningskritiske applikasjoner. Det blir et av våre viktigste produkter i lang tid framover.

Det er to og et halvt år siden selskapet lanserte sin første bladserver, BX300, beregnet på lettere frontend oppgaver. Imens har utviklingen gått sin gang. Bladserverkonseptet har vokst, virtualiseringsprogramvare gir nye muligheter, og det er blitt klart for produsentene at det er arkitektur og chassis som differensierer, ikke de små serverne i seg selv.

Ikke at BX600 er spesielt liten. Høyden er hele 7 U. Men serveren er like smal som den eldre men mindre broren – som fortsett skal selges og utvikles – og det går opptil ti servere på høykant i ett chassis. Bildet viser hvordan dette ser ut forfra.

BX600 kommer i to basisutgaver, en smal og en bred. Den smale tar doble Xeon-prosessorer, den bred tar fire Xeon-prosessorer. Uansett hvilken man velger, får man tjue Xeon-prosessorer på én hylle à 7 U høyde. Det gir hele 60 Xeon-prosessorer i én rack.

Chassiset stiller med innebygget kabling, strømforsyninger, gigabit Ethernet svitsjer og ikke minst vifter. Ifølge maskinens norske produktansvarlige Erling Tørseth gir dette chassiset markedets mest kompakte løsning, med større ytelse per rack enn noen andre vil være i stand til å levere den nærmeste tiden.

Tilpasningen til virtualiseringsprogramvare, for eksempel VMware fra EMC, innebærer at man ikke behøver å tilordne én maskin til én bestemt applikasjon, men i stedet kan ha en tilordning mellom applikasjoner og virtuelle maskiner, som kan tildeles CPU-kraft og lagring etter behov.

Selv om det interne nettet i chassiset er gigabit Ethernet, er det tilrettelagt for fiber channel og andre sammenkoplingstyper.

En egen innretning kalt PCI Slot I/O Module, der man erstatter den ene av serverens to disker med en slags hems eller "riser card", gjør det mulig å stikke inn PCI-kort for å bygge høyytelsesklynger eller kople til lagringsnettverk. Denne innretningen er også tilrettelagt for BX300, slik at den også kan brukes mot lagringsnett (SAN).

Tollefsen og Tørseth mener BX600 løfter bladservere opptil samme ytelse, skalerbarhet og pålitelighet som andre rackservere. Det spesielle chassiset gir enheter som er rimeligere i bruk og drift.

Utover tilordning mellom applikasjoner og virtuelle servere, kan virtualiseringsteknologien også brukes på for eksempel SAP-miljøer, der de ulike SAP-tjenestene kan gis datakraft etter behov. En annen mulighet er noe Fujitsu Siemens kaller easyXchange, en konsolidering av Microsofts e-postserver ved oppgradering til den nyeste utgaven av Exchange. Denne løsningen bygger på selskapets egne erfaringer fra en overgang som blir stadig mer aktuell ettersom Microsoft faser ut support for eldre utgaver av Exchange.

BX600 har kjørt noen uker i en framskreden pilotfase for en Java-basert terminalserver hos et ikke navngitt statlig organ.

Til toppen