IPHONE 14

Ble reddet av Iphones nye satellittfunksjon

Mobilen varslet nødetatene automatisk via satellitt da bilen falt ned i en canyon.

Bilvrak nede i en canyon i Los Angeles County, sett fra et redningshelikopter som har blitt varslet via satellitt av bilførerens Iphone 14. Dette kan både gjøres av brukeren selv eller utløses automatisk av en kollisjonsdetektor i mobilen.
Bilvrak nede i en canyon i Los Angeles County, sett fra et redningshelikopter som har blitt varslet via satellitt av bilførerens Iphone 14. Dette kan både gjøres av brukeren selv eller utløses automatisk av en kollisjonsdetektor i mobilen. Foto: Los Angeles Sheriff’s Department, Apple. Montasje: Digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. des. 2022 - 10:35

Blant de mest nyskapende funksjonene i Iphone 14, som ble lansert i høst, er mobilens mulighet til å kommunisere via en satellittforbindelse. Kombinert med funksjonen for kollisjonsdeteksjon, kan dette bidra til å redde liv.

Hvordan dette fungerer i praksis, fikk et to amerikanere, Cloe Fields og Christian Zelada, erfare da bilen deres skled på noe grus på veien, og falt et sted mellom 75 og 90 meter ned i en canyon i Los Angeles County den 14. desember i år.

Bilen ble knust, men både Fields og Zelada kom fra det uten alvorlige skader. De greide selv å komme seg ut av bilvraket. Men da de skulle ringe etter hjelp, var det ingen mobildekning på stedet, skriver The Washington Post.

Varslet via satellitt

Derimot oppdaget de at mobilen til Fields, en to uker gammel Iphone 14 som også var blitt delvis knust, selv hadde kontaktet nødetatene via den nye, satellittbaserte nødmeldingstjenesten som Iphone 14-modellene støtter. 

40 minutter senere ankom et redningshelikopter som hentet Fields og Zelada opp fra canyonen og fraktet dem til et sykehus. Posisjonen til mobilen er blant informasjonen som oppgis til nødetatene via Apples varslingstjeneste.

Dersom det ikke er mobildekning, kan Iphone 14 noen steder brukes til å sende tekstbaserte nødmeldinger via en satellittforbindelse. <i>Illustrasjon:  Apple</i>
Dersom det ikke er mobildekning, kan Iphone 14 noen steder brukes til å sende tekstbaserte nødmeldinger via en satellittforbindelse. Illustrasjon:  Apple

En leder ved det aktuelle redningsteamet forteller til The Washington Post at teamet har blitt varslet av Apples varslingstjeneste også tre ganger tidligere, men da har det ikke vært behov for assistanse fra teamet. I ett av tilfellene skal funksjonen ha blitt utløst ved et uhell. 

Begrenset geografisk støtte

Nødanrop via satellitt med iPhone 14 var fra starten av bare støttet i Canada og USA, men ble nylig også gjort tilgjengelig i Frankrike, Irland, Storbritannia og Tyskland. 

Apple har ikke sagt noe om hvorvidt tjenesten vil bli tilgjengelig i flere land, inkludert Norge. Dersom det skjer, er det trolig langt fra hele Norge som vil være dekket. Apple oppgir at den satellittbaserte tjenesten kanskje ikke fungerer på steder over 62 breddegrader, altså omtrent fra Dombås og nordover.  

Illustrasjonsbilde.
Les også

Android-mobiler får støtte for satellitt-kommunikasjon: Kan brukes til vanlig SMS-teksting

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.