BEDRIFTSTEKNOLOGI

Blekkskriver brukt til å printe ut transistorer

Forskere ved Xerox PARC har for første gang framstilt transistorer ved å printe dem ut fra en blekkskriver.

30. okt. 2003 - 14:02

Muligheten for å framstille transistorer som utskrifter fra blekkskrivere ble diskutert på en forskersamling i Boston i fjor. Beng Ong fra Xerox PARC fortalte om en ny polymer i polytiofen-familien med utmerkede elektriske egenskaper, som han håpet kunne oppløses i vann og så sprøytes på bøyelig plast for å danne transistorer.

    Les også:

Xerox PARC melder at Ong og hans kollegaer har lykkes med dette. Bildet ovenfor viser de første transistorer som er framstilt som utskrift fra en blekkskriver.

Xerox-forsker Raj Apte sier til avisa Democrat and Chronicle at de har brukt et standard blekkskriverhode til å sprute blekket med halvledermaterialet på en bøyelig plastfilm i mønstre som gjør at materialet danner transistorer. Også ledningsbanene og isolasjonslagene er sprutet med samme metode. For større presisjon enn på vanlige skrivere, er det montert kameraer for å styre skriverhodet. Forsøk viser at de fleste – ikke alle – transistorene – fungerer tilfredsstillende, og at de virker selv om underlaget bøyes.

Ytelsen er ikke på høyde med det som kreves i for eksempel prosessorer. Den er derimot fullt ut tilfredsstillende for det som trengs for å styre flatskjermer, heter det i en redegjørelse på Xerox PARCs nettsted. Transistorene har også den nødvendige fysiske størrelsen.

Den nye produksjonsprosessen har to fordeler framfor dagens metode med utstyr i milliardklassen og krav om absolutt sterile produksjonslokaler: lav pris og enkelhet. I stedet for de kompliserte prosessene som silisiumbaserte halvledere krever, kan polymerbasert halvlederblekk brukes til å framstille avansert elektronikk på lange ruller av plast i normalt ventilerte lokaler og med normalt kledde mennesker.

Det neste skrittet er å forfine prosessen slik at alle transistorene virker, og så få dem til å fungere mot krystallene i en flatskjerm. Det skal gjøres i samarbeid med en Xerox-avlegger kalt Gyricon som framstiller flatskjermer i form av såkalt "smart papir". Andre samarbeidspartnere i prosjektet er Motorola og Dow Chemical. Midler stammer fra det offentlige National Institute of Standards and Technology.

Apte sier til Democrat and Chronicle at han ser for seg skjermer i form av rullegardiner festet til taket. Han tror det kan realiseres i løpet av fem år. Tidsperspektivet som gjengis i ZDNet er mer nøkternt, der heter det at det vil ta mange år før prosessen kan settes ut i praktisk produksjon.

Imens tenker man seg andre anvendelser av teknologien, for eksempel passive radiobrikker som kan erstatte strekkoder, og som er like enkle å skrive ut.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.