BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bli kvitt IE6 en gang for alle

Løser bedriftsutfordringen med en plugin til Internet Explorer 8 og 9.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. mars 2011 - 10:55

Den snart ti år gamle Internet Explorer 6 er fortsatt ganske utbredt, til tross for kampanjer fra både Microsoft og andre om å få brukerne til å ta i bruk en mer moderne nettleser. Mange av dagens brukere er etter alt å dømme ansatte i bedrifter som er nødt til å bruke denne versjonen av Internet Explorer fordi interne systemer i bedriften ikke støtter noe annet.

På den tiden da Internet Explorer var bortimot totalt dominerende, var det mange utviklere som valgte å lage løsninger som var avhengige av akkurat denne nettleseren, siden andre nettlesere spilte så liten rolle. Dette endret seg betydelig etter hvert som blant annet markedsandelen til Firefox ble betydelige. Nå oppfordrer til og med Microsoft webutviklere til å holde seg til webstandardene.

Dagens IE6-brukere er låst inne, blant annet fordi bedriftene ikke tar seg råd til å erstatte de IE6-avhengige systemene. Microsoft taper økonomisk på dette, fordi kravet om IE6 hindrer bedriftskundene i å ta i bruk nyere versjoner av Windows enn Windows XP.

Denne uken lanserte selskapet Browsium en løsning som gjør det mulig for brukere Internet Explorer 8 – og på sikt også av IE9 – skal kunne bruke de IE6-avhengige systemene.

Løsningen kalles UniBrows, som er en slags plugin til de nyere versjonene av Microsofts nettleser. Den tar i bruk rendering-motoren til IE6 som så kjøres i egne faner i IE8. Dette fungerer omtrent på samme måte som Compatibility View-funksjonen i IE8, som benytter rendering-motoren til IE7.

Browsium ledes av tre tidligere Microsoft-ansatte, som alle har hatt ledende stillinger knyttet til Internet Explorer.

UniBrows er en ren bedriftsløsning. Den rulles ut og administres av en administrator via Group Policy eller en XML-fil. Nettsteder som ikke eksplisitt oppgitt til å bruke IE6-motoren, blir vist med nettleserens egentlige motor. Sluttbrukerne vil i utgangspunktet ikke ha noen kontroll eller kjennskap til reglene. Videoen nedenfor demonstrerer hvordan UniBrows fungerer.

Det er flere grunner til at man ikke bør bruke Internet Explorer 6 for å laste offentlige websider. Den viktigste er at nettleseren langt mindre sikker enn moderne nettlesere. I tillegg har mange nettsteder nå sluttet å støtte IE6 på grunn alt merarbeidet den krever, slik at innhold på disse nettstedene rett og slett ikke vil fungere lenger nettleseren. Flere vil følge etter etter hvert som bruken av nettleseren synker.

I motsetning til Internet Explorer 9, vil UniBrows fungere også med den Windows-versjonene som dominerer i bedriftene i dag. Ifølge analyseselskapet Ovum, som siteres i en fersk artikkel i ComputerWeekly.com, er Windows XP fortsatt i bruk av 67 prosent av alle bedrifts-pcer. Men UniBrows gjør det også mulig for bedrifter, som i dag benytter Windows XP på grunn av IE6, å oppgradere til en nyere versjon av Windows.

UniBrows er ingen gratisløsning. Den innebærer en årlig grunnlisens på 5000 dollar, i tillegg til en årlig kostnad per fysisk eller virtuell pc på mellom 4 og 20 dollar, avhengig av antallet. Det er mulig å teste løsningen i 60 dager uten lisenskostnader.

Det finnes selvfølgelig alternative løsninger. Blant annet kan en form for virtualisering brukes, hvor Windows XP med IE6 kjøres i en virtuell maskin eller på et virtuelt skrivebord. Men dette gir økt kompleksitet, i alle fall for brukeren. Et annet alternativ er å begrense bruken av IE6 til gamle, interne webapplikasjoner og la de ansatte benytte en helt annen nettleser til alt annet. Men også dette øker kompleksiteten.

UniBrows er heller ikke noen løsning for privatbrukere i land hvor offentlige websider og -tjenester krever IE6. Land som Sør-Korea og Kina er eksempler på dette.

Microsoft kom nylig med dette nettstedet, hvor det vises en oversikt over bruken av IE6 i ulike land. Tallene er dog hentet fra Net Applications. Nesten halvparten av verdens IE6-brukere finnes i Kina, hvor andelen som benytter IE6 var på 34,5 prosent i februar. I Sør-Korea benyttes IE6 av 24,8 prosent. Norge utmerker seg i motsatt ende av skalaen og trekkes av Microsoft fram som landet med lavest IE6-andel. Bare 0,7 prosent benytter fortsatt IE6 her i landet, ifølge Net Applications. Globalt benytter 12 prosent IE6.

Blant digi.no-leserne hadde IE6 en andel på 0,6 prosent i februar.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.