Blodig priskrig skaper 8.000 nye ofre

Verdens største uavhengige harddiskprodusent, Seagate Technology, skal kvitte seg med ti prosent av arbeidsstokken i løpet av de neste ni månedene. En blodig priskrig er årsaken til at 8000 jobber nå forsvinner.

Verdens største uavhengige harddiskprodusent, Seagate Technology, skal kvitte seg med ti prosent av arbeidsstokken i løpet av de neste ni månedene. En blodig priskrig er årsaken til at 8000 jobber nå forsvinner.

Seagate Technology Inc. har selv ført harddisk-bransjen inn i en priskrig som bare kundene kan glede seg over. For nå er det ikke bare de ansatte hos erkerivalene Quantum og Western Digital som gråter. Også Seagate varsler nå omfattende nedbemanninger for å strømlinjeforme virksomheten etter hvert som prisfallet tiltar i harddiskmarkedet.

Overfor Bloomberg bekrefter Seagate i dag at selskapet vil kutte antallet ansatte med 8000 - hele ti prosent av staben - i løpet av de kommende ni månedene.

Seagate beregner seg allerede nå at bemanningskuttene, som vil skje i form av oppsigelser, frivillige avgangsavtaler og pensjonsordninger, vil koste selskapet 200 millioner dollar - utgifter selskapet vil ta allerede i dette kvartalet.

Selskapet informerte i august markedet om at man ville fjerne 1600 stillinger i Singapore, men la til at flere arbeidsplasser sto i fare for å bli tatt av sparekniven. Nå viser det seg at Seagate-ledelsen mener det kun er motorsaga som duger, og ytterligere 6400 ansatte må belage seg på å stå uten arbeid om trekvart år.

Foruten anlegg i Singapore vil fabrikker i såvel Kina som Malaysia, Thailand, Skottland og USA bli rammet av restruktureringstiltakene, som skal føre til årlige innsparinger for konsernet på 150 millioner dollar.

Det er ifølge First Call ventet at Seagate i oktober vil legge fram et underskudd på ni cents per aksje for kvartalet som avsluttes denne måneden, ikke minst fordi selskapet - i konkurranse med Quantum, Maxtor og Fujitsu - har vært sterkt deltakende i prisdumpingen i markedet for dataminneutstyr. Samtlige aktører forsøker å beholde sine respektive markedsandeler, med prisdumping som det viktigste virkemiddelet. Dermed har bransjen mer eller mindre gått inn i en selvdestruksjonsmodus som ikke kan vare fordi alle taper penger

Nylig gikk harddiskleverandøren Quantum til det svært utradisjonelle skritt å rett og slett be sine konkurrenter om å stoppe priskrigen som nå raser i bransjen. For å redde selskapet, har Quantum tidligere offentliggjort at de skal sparke 800 ansatte - 13 prosent av staben - i løpet av neste år, mens Western Digital fjerne 2500 jobber i Singapore. I forrige runde var det Seagate som blødde - i løpet av fjoråret kvittet selskapet seg med 10.000 ansatte og satset på billige harddisker til lavpris-PCer. Det er særlig i konkurransen Seagates U-modeller at Quantum lider.

Seagate er verdens største harddisk-produsent, med Quantum på andreplass.

Til toppen