SIKKERHET

Bloomberg: Italiensk eierselskap bekrefter hacking av norsk verft

Det norske verftet Vards italienske morselskap, Fincantieri, har bekreftet til Bloomberg at det har skjedd et hackerangrep på det norske selskapet, som blant annet har E-tjenesten på kundelisten.

Vard sto blant annet for byggingen av de to etterretningsfartøyene FS «Eger» (t.v.) og FS «Marjata» (t.h.).
Vard sto blant annet for byggingen av de to etterretningsfartøyene FS «Eger» (t.v.) og FS «Marjata» (t.h.). Bilde: Tore Stensvold
5. juni 2020 - 22:26

— En gruppe hackere gjennomførte denne uken et vellykket angrep på skipsbygger Fincantieri SpAs norske enhet, sa en Italia-basert representant for selskapet og bekreftet dermed lokale rapporter, skriver Bloomberg

Selv om angrepet mot Tietoevry skal være begrenset til ett svensk datasenter, skal fire helseregioner, en rekke private selskaper og et lønnssystem som brukes av 120 statlige institusjoner være berørt. Tre uker etter angrepet, sliter fortsatt universitetssykehuset i Uppsala med etterdønningene. Bildet er fra Tietoevrys kontor i Espoo, Finland.
Les også

Fortsatt store problemer etter angrepet: Tietoevry mener de ikke har sviktet

Det var lokalavisene Nordre og Vestnesavisa som først meldte om kryptovirus-angrepet, som skal ha startet natt til mandag, andre pinsedag. Nordre hevder de har flere sikre kilder med tilknytning til Vard som bekrefter angrepet, men har ikke fått det bekreftet offisielt fra Vard.

 Bloomberg bekrefter at det var snakk om et kryptovirus som angrep norske servere.

— Selskapet gjorde alle nødvendige grep for å løse problemet, skal talspersonen ha uttalt til Blooomberg, uten at det opplyses om hvorvidt problemet faktisk er løst.

Ifølge Nordre skal det ha blitt sendt ut melding til andre firmaer på Sunnmøre om angrepet:

«Natt til i dag ble et stort selskap på Sunnmøre utsatt for kryptovirus. De aller fleste klientmaskiner og servere hos selskapet ble kryptert. Dermed er det full driftsstans og ingen ansatte får jobbe».

Vard, som har hovedkontor i Ålesund, har blant annet bygget de to «spionskipene» FS «Eger» og FS «Marjata», som benyttes av Etterretningstjenesten. 

Digi.no har gjort gjentatte forsøk på å få kontakt med Vard, uten hell.

Vet du noe om denne saken? Send gjerne et tips på sarah@digi.no, eller på Signal (kryptert)/telefon: +47 45 08 77 88. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.