FORBRUKERTEKNOLOGI

Bluetooth tas endelig ordentlig i bruk

Sakte men sikkert kommer spennende og fornuftige Bluetooth-produkter på markedet.

17. juni 2004 - 14:08

Analyseselskapet Gartner har gjort seg bemerket for sitt begrep «hype-kurve» som viser sammenhengen mellom en teknologis synlighet og dens faktiske modenhet. Kurven gjenspeiler det faktum at en teknologi er gjerne mest synlig – gjennom medieomtale av mulige anvendelser – på et svært tidlig tidspunkt i dens utvikling, og at synligheten raskt faller ned til et minimum da de forventningene blir innhentet av livets realiteter. Kurven ser slik ut:

Det er lett å kjenne igjen Bluetooths utvikling i en slik kurve. For tre til fem år siden var denne teknologien for trådløs sammenkopling av mobiltelefoner, PC-er, PDA-er og annen personlig elektronikk, på høydepunktet som Gartner kaller «maksimum av overdrevne forventninger». Bluetooth falt raskt ned i «bølgedalen av tapte illusjoner» da det viste seg at teknologien ikke på langt nær var moden nok til å innfri.

Nå er Bluetooth igjen inne i en avgjørende modningsperiode, og kan plasseres på stigningen opp mot Gartners «produktivitetsplatå». Synligheten øker, denne gangen ikke på grunn av forventninger, men på grunn av praktiske produkter.

Problemet for teknologien i dag, ifølge markedsdirektør Anders Eklund i bransjeorganisasjonen Bluetooth SIG, er at bare en av fem bruker sin Bluetooth. Han har ordnet en liten demonstrasjon av nye Bluetooth-produkter i Gamle Logen i Oslo. Sentralt står ulike typer headset for mobiltelefoner og MP3-spillere, samt spill, der Bluetooth er en enkel måte å la folk kople sammen bærbare spillkonsoller – og spillende mobiltelefoner.

Bilder

– Bluetooth har begrenset båndbredde, og egner seg verken til video eller overføring av store mengder med bilder. Men det er mange situasjoner der mann overfører ett bilde om gangen, og der kan Bluetooth gi en rekke fordeler, sier Edlund.

Han viser et lite apparat kalt «media viewer». Det koples til en tv, og mottar bilder fra et kamera, over en Bluetooth-forbindelse. Et annet eksempel er at en selskapsfotograf kan bruke en Bluetooth-forbindelse til fortløpende å overføre bilder til en skriver, slik at gjestene kan bla gjennom dem før de går.

Et interessant bildeprodukt for kreative miljøer er eBeam fra Luidia. Det ser slik ut:

eBeam virker på vanlige hvittavler. Enheten som vises øverst til venstre på tavlen fanger opp bevegelsene til den spesielle pennen, og kringkaster endringene i bildet over Bluetooth til PDA-er eller PC-er i rommet. Pennene kommer i ulike farger, og de samme fargene vises på datamaskinene. Pennene er også utstyrt med utvisker, og utviskingene gjøres gjeldende på databildene samtidig med at de utføres på tavla.

Biler og motorsykler

Handsfree for mobiltelefoner er stadig den viktigste anvendelsen av Bluetooth i biler og motorsykler. Edlund viser et italiensk hjelm med innebygget Motorola-headset og Bluetooth-formidlet talestyring av telefonen. Headsetet kan også tenkes brukt mot musikkspillere med Bluetooth. Hjelmen skal komme til Europa i september.

Stadig flere biler, også i den europeiske mellomklassen, får innebygget Bluetooth. Det går mot en utvikling der datamaskin og skjerm blir fast utrustning i en bil, og at tilleggsfunksjoner tilknyttes gjennom Bluetooth.

I mellomtiden brukes Bluetooth i stadig flere mellomløsninger, både for handsfree og GPS. Den franske leverandøren Parrot tilbyr denne løsningen (CK3100) for handsfree:

Den lille skjermen med mikrofon festes over dashbordet. Enheten koples direkte til bilens lydanlegg, og tar Bluetooth-kontakt med telefonen(e) i bilen. Løsningen innebærer at man slipper å montere en egen krybbe for mobilen, men kan la telefonen bli i jakken eller vesken. Skjermen kan brukes til å slå telefonnummer, vise innringerens nummer eller navn, vise telefonens kontaktliste og så videre. Samtalen føres over bilens høyttalere, og tar automatisk over for radioen eller CD-spilleren. Enheten lar deg tale inn det nummeret du vil ringe.

Flere leverandører tilbyr GPS-løsninger der Bluetooth bidrar til å øke fleksibiliteten. Ideen er at GPS-mottakeren leveres som en egen enhet i lommestørrelser, uten skjerm eller annen brukergrensesnitt. I stedet knyttes mottakeren via Bluetooth til en PC eller en PDA. For bruk i bil, kan PDA-en monteres i en egen krybbe, eller overlates til passasjeren. Når du parkerer og skal orientere deg til fots, lar du mottakeren ligge i lomma, tar med deg PDA-en, og tenker overbærent på dem med fast montert bil-GPS som ikke alltid kan ta med seg bykartet når de går på byen.

Medisin

Bluetooth-tilkopling til mobiltelefon med automatisk varsling over SMS er grunnideen for flere typer bærbare helserelaterte apparater. De enkleste overvåker hjerterytmen, og varsler når det skjer noe unormalt.

Et norsk apparat, utviklet ved Nasjonalt senter for telemedisin i Tromsø, er beregnet på diabetiske barn som er store nok til å ta sine egne blodprøver. De prikker seg i fingeren, stryker en sensor over blodet, og stikker sensoren inn i det lille bærbare apparatet – mindre enn en diskman – som måler blodsukkernivået. Når målingen er gjort kontakter apparatet ungens telefon over Bluetooth, og utløser en SMS til foreldre eller lege med måleresultatet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.