FORBRUKERTEKNOLOGI

Boot rett inn i nettleseren

Enkelt og lynraskt operativsystem henviser Windows til bi-rolle.

2. des. 2008 - 09:45

Hva får du hvis du skamløst kopierer den såkalte «dock-en» (menyvalglinjen med ikoner) fra Mac OS X, nettleseren fra Google og pakker det hele sammen med en Linux-kjerne?

Da får du en lynrask lettvekter av et operativsystem, som starter opp og er klar til bruk i løpet av sekunder, ifølge selskapet Good OS.

Good OS er tidligere best kjent for å ha skapt Linux-distribusjonen gOS til billigmaskiner solgt gjennom den amerikanske butikkjeden Wal-Mart.

Denne uken lanserer selskapet et nytt operativsystem kalt «Cloud».

Den integrerte nettleseren likner svært på Googles Chrome, og har en integrert programdock som gir rask tilgang til enkle programmer som Skype, YouTube, Google Docs, med flere. Det er også mulig å boote opp Windows fra løsningen.

I motsetning til gOS er ikke Cloud ment som en erstatning for et fullblods operativsystem. Tvert i mot er tanken at lettvekteren skal leve side om side med enten Linux eller Windows.

Det gir en fleksibilitet der brukeren kan velge lettvekteren til enkle oppgaver, i et miljø som trolig er raskere og mer strømsparende. Så kan de tyngre operativsystemene benyttes de gangene det er behov for å gjøre mer avanserte oppgaver.

De aller fleste typiske PC-oppgaver kan i dag utføres gjennom en nettleser. Dermed bør dette være en løsning som mange vil kunne glede seg over.

Likheten mellom operativsystemet «Cloud» og nettleseren Google Chrome er slående. (Kilde: Good OS)
Likheten mellom operativsystemet «Cloud» og nettleseren Google Chrome er slående. (Kilde: Good OS)

Utålmodige brukere og alle som har sett seg lei av å vente på treg oppstart av maskinene sine, er en åpenbar målgruppe for denne typen produkter. Og det finnes flere.

digi.no har tidligere skrevet at Linux er i ferd med å bli standard for bærbare PC-er. Grunnen er nettopp slike lettvekts OS, som i stadig økende grad leveres som supplement til vanlige operativsystem.

Så sent som i forrige måned kunngjorde norske Opera Software at deres nettleser blir å finne i et lignende prosjekt i samarbeid med Phoenix Technologies.

Cloud skal etter planen først bli tilgjengelig på Gigabytes bærbare netbook som lanseres neste måned. Mer informasjon skal ifølge selskapet komme i forbindelse med CES-konferansen i Las Vegas 8. januar.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.