BEDRIFTSTEKNOLOGI

Børsen tirsdag: Opticom fikk mest juling

Alle omsatte IT-aksjer falt tirsdag. Verst gikk det med Opticom som raste ned nesten 17 prosent. Trass oppgang mot slutten av dagen falt Oslo Børs IT-indeks totalt med nesten 100 poeng.

Eirik Flaa
28. okt. 1997 - 20:35

Etter at de amerikanske Dow Jones falt med nesten sju prosent mandag kveld norsk tid, reagerte den norske børsen momentant i morgentimene tirsdag, og på det laveste var totalindeksen hele 9, 4 prosent under gårsdagens sluttkurs. Enda verre gikk det for IT som på det verste var ned 151 punkter eller 11,82 prosent.

Utover dagen, bremset imidlertid nedgangen opp, og etter at de amerikanske børsene åpnet positivt fikk man en markant oppgang mot slutten av dagen. Totalt endte likevel totalindeksen ned 6,16 prosent - det kraftigste fallet siden den skjebnesvangre mandagen for nesten nøyaktig ti år siden. IT-indeksen endte ned 7,32 prosent - definitivt den største nedgangen i indeksens korte historie.

Mest juling under kursraset ble det for Opticom, som falt med hele 17,4 prosent. Opticom, som lenge har blitt omtalt som børsens største boble, har falt med over tretti prosent siste uka men aksjen står fortsatt i 157 kroner - hvilket tilsier en kapitalisert verdi på rundt 1,5 milliarder kroner. Opticom har fortsatt ikke tjent en krone på sin ambisiøse optisk-organiske lagringsteknologi.

SuperOffice, som leverte kvartalstallene tirsdag, fikk også gjennomgå, til tross for kraftig vekst i omsetningen. Selskapet hadde et lite underskudd for årets ni første måneder, og sammen med den negative markedstrenden, sendte dette selskapet ned 3 kroner, tilsvarende 15 prosent, til ny kurs 17 kroner.

Generelt var det bare fire enkeltaksjer som hadde en positiv utvikling i dag Ingen av disse var IT-aksjer.

Det har svingt med kjøps- og salgsanbefalinger etter kursraset, men de fleste markedsaktører har hevdet at det ikke er noe fundamentalt galt med norsk økonomi som har ført til den voldsomme korreksjonen. Det finnes imidlertid de som tror at markedet kan fortsette å falle.

- Dersom nedgangen i Sørøst-Asia fortsetter, tror jeg vi kan få nedgang resten av uka, uttalte en analytiker til digi.no etter at det verste kursfallet var tatt unna i morgentimene i dag

Ny omsetningsrekord ble det også tirsdag. Totalt ble det omsatt aksjer og grunnfondsbevis for hele 19,9 milliarder kroner, men 17,3 milliarder av dette var relatert til at gamle Nycomed-aksjer ble innløst til fordel for nye aksjer i Nycomed Amersham.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.