RESULTATERFINANS

Boxer seg fram med ny 'portal'

E-læringsbedriften Boxer Technologies AS har fått inn nye pengesterke eiere og satser nå tungt på at et nytt egenutviklet elektronisk læringsmiljø skal sette ytterligere fart i selskapets ambisiøse ekspansjonsplaner. digitoday.no har tyvtittet på fredagens lansering.

11. okt. 2000 - 05:02

Boxer Technologies AS har brukt åtte årsverk over en periode på halvannet år på å utvikle det nye elektroniske læringsmiljøet, som har fått navnet Coursekeeper.

- Coursekeeper ikke må forveksles med et publiseringsverktøy, det er mer en læringsportal som er bygget opp etter et konsept vi kaller objektrelatert undervisning, sier produktsjef Knut Andreas Sand til digitoday.no.

Knut Andreas Sand i Boxer Technologies foran skjerm med grensesnittet til Coursekeeper. <i>Foto:  digi.no</i>
Knut Andreas Sand i Boxer Technologies foran skjerm med grensesnittet til Coursekeeper. Foto:  digi.no

Tanken er at en bruker skal kunne bla gjennom en nettverksportal og velge fritt fra en liste med fag eller undervisningsmoduler, og på denne måten skreddersy sitt eget kurs. Samtidig fungerer Coursekeeper som et oversiktlig administrasjonsverktøy som skal gjøre det enklere for brukeren å finne frem til innholdet.

Foruten at Boxer nå er i mål med produktutviklingen etter å brukt betydelig ressurser, er den oppsiktsvekkende nyheten at selskapet nå legger opp til å bli en applikasjonsleverandør for sine konkurrenter. Boxer er ellers mest kjent for å utvikle skreddersydde e-læringskurs for store bedrifter, det være seg nettbaserte så vel som CD-ROM- og videobaserte opplæringspakker.

- Ja, Coursekeeper skal selges som en applikasjon til konkurrenter på innholdssiden, bekrefter markedsansvarlig Sølve Johannessen overfor digitoday.no.

- Forutsetningen er at leverandørene følger de standardene som gjelder for e-læring på nettet, eksempelvis IMS-reglene for definering av metadata, samt AICC-logging og -rapporteringsstandarder med CMI serveren, sier han.

Knut Andreas Sand har demonstrert Coursekeeper for digitoday, og det vi fikk se var et helt web-basert system som er intuitivt og oversiktlig. Det er lett å bygge opp personlige sider og kursplaner, legge til nye diskusjonsgrupper og skrive ut rapporter. Redigeringen kan gjøres i velkjente office-verktøy.

- Et hovedmål med utviklingen har vært å lage et system som gjør det lett med gjenbruk av objekter. Med Coursekeeper kan en med andre ord sette sammen læringsmoduler som du enkelt lager i din vanlige tekstbehandler, du kan kombinere disse med gamle moduler du har fra før eller kursmoduler fra andre leverandører. Det gir lengre levetid for tidligere kursinvesteringer, og mulighetene til å kombinere ulike deler fra forskjellige kurs - nye som gamle, forteller Sand.


Som bruker vil du oppleve Coursekeeper som en inngangsside på intra- eller internettet med informasjon og nyheter om kurs og læring som bedriften vil gi til alle. Foruten å lese og skrive innlegg på diskusjongrupper for ulike kurs kan du også få tilsendt nyheter som e-post. Etter påloggingen, som er passordbeskyttet, kan du fra en egen side plukke ut hele eller deler av kurs som du ønsker å delta på og slik sett bygge opp din egen læreplan. For alle kurs er det en diskusjonsgruppe du kan delta i, samt muligheten til å kontakte en kursveileder. En egen logg holder rede på hvilke kurs eller deler av kurs du har gjennomgått.

Som adminstrasjonsverktøy ligner grensesnittet i Coursekeeper litt på Coreport - et "intranettbyggesett" fra Alexander Vik-selskapet Corechange.

Opptrer du som administrator i Coursekeeper kan du på enkelt dra-og-slipp-vis sette sammen nye kursopplegg og legge ut til enkeltindivider eller grupper, legge inn meldinger til en enkelt kursdeltaker eller hele kursgrupper, lage egne innholdselementer (f.eks fra Powerpoint), kjøre statistikkrapporter osv.

Systemkrav for Coursekeeper:
 • KLIENT:
 • CPU: Pentium II 200 eller tilsvarende
 • Minne: 64 MB RAM
 • Harddisk: 50 MB
 • Grafikkort: 16 bit farge, 1024x768 oppløsning
 • Lydkort
 • Nettverk: 10/100 MBit nettverkskort eller ISDN-modem
 • SERVER:
 • All kode i Coursekeeper er skrevet i Java og benytter JSP/Servlets til generering av dynamisk innhold, og programmet kan dermed tilpasses alle plattformer med Java2-støtte (f.eks Sun Solaris eller Linux). Eneste endring vil bli databasen siden SQL server ikke er tilgjengelig på andre platformer enn Windows.
 • OS: Windows NT Server 4.0 (med servicepack 3+), eller andre systemer med Java2-støtte, som Linux.
 • Web server: MS IIS 4.0, eller Apache 1.3.6
 • DATABASESYSTEM (BACK-END):
 • MS SQL Server 7.0
 • MSDE (Lisensfritt subset av SQL Server med samme ytelse som Access, kan brukes ved installasjoner der brukermengden er liten)
 • Oracle 8i (ved allerede eksisterende avtaler mellom kunde-bedrift og Oracle eller hvis det dreier seg om en tilstrekkelig stor leveranse)
 • JavaServer Pages/Servlets
 • NETTVERK:
 • 100 Mbs nettverkskort eller tilstrekkelig løsning for oppringing via Internett.
   

All bruk av Coursekeeper skjer via en vanlig nettleser - Internet Explorer, Netscape eller Opera - med 'plugins' for kjøring av Macromedia.

Normalt installeres Coursekeeper på bedriftens egen server, men det kan også installeres på en Internett-server. Alternativt kan produsenten selv, Boxer, ta seg av driften av løsningen.

Coursekeeper har allerede skapt stor interesse i utlandet, og er en medvirkende årsak til at den børsnoterte, svenskeide e-læringsgiganten Bure AB er kommet inn på eiersiden.

- Bures datterselskap, Informator Training Group AB, kjøpte i sommer om lag 20 prosent av Boxer Technologies. Informator Training Group er Sveriges største selskap innen profesjonell IT-opplæring, forteller Sølve Johannessen, og legger til at tre Boxer-gründerne sitter fremdeles på omlag 70 prosent av aksjene, resten eies av de ansatte.

- Vi ble imponert over Boxers læringsteknologi og pedagogiske løsninger. Vi ønsker å videreutvikle våre egne IT-kurs og ta i bruk Boxers nye e-læringskonsept Coursekeeper, bekrefter administrerende direktør Mats Gröndahl i Informator Training Group overfor internmagasinet Boxerinfo.

Etter det digitoday.no forstår vil Informator Training Group også bli distributør av Boxers grunnleggende IT-kurs, Boxicon IT, på det svenske markedet.

Coursekeeper skal lanseres på det norske markedet, nærmere bestemt i Oslo, førstkommende fredag. Torsdag 19. oktober skal produktet presenteres for det kresne oljemarkedet - det skjer på Norsk Oljemuseum i Stavanger.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.