BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bred oppslutning om ny Linux-standard

Faren for at Linux skal brytes mellom avvikende retninger, ser ut til å være avverget.

13. sep. 2004 - 08:31

I 2002 oppsto gruppen Free Standards Group som skulle sørge for kompatibilitet mellom de ulike distribusjonene av Linux ved å spesifisere en Linux Standard Base (LSB). Den første utgaven av denne standarden fikk bred oppslutning – blant annet av Suse, Red Hat og Mandrake – men liten betydning, ifølge Business Week på grunn av en rekke mangler, for eksempel at LSB ikke omfattet regler for bruk av programmeringsspråket C++.

Business Week og Wall Street Journal melder at Free Standards Group seinere i dag vil kunngjøre Linux Standard Base 2.0, som boter på denne og andre mangler ved LSB 1.0. LSB 2.0 vil i utgangspunktet støttes av alle de store Linux-distributørene – Red Hat, Novell (Suse), MandrakeSoft, Miracle Linux (Japan), Sun Wah Linux (Kina) og Conectiva (Brasil) – samt av maskinvareleverandører som IBM, Hewlett-Packard, Dell, Intel og AMD.

Tilslutning til LSB 2.0 skal sikre to ting. For det første vil det ikke lenger være nødvendig å sertifisere maskinvare mot annet enn LSB 2.0, mens man i dag må sertifisere den mot hver enkelt variant av Linux. For det andre vil applikasjoner som er sertifisert mot LSB 2.0 kunne kjøre på alle LSB 2.0-sertifiserte Linux-distribusjoner.

Det innebærer sterke begrensninger på hva Linux-distributørene kan tillate seg av endringer. En talsperson for Novell sier til Wall Street Journal at de har valgt å avstå fra å legge til egenskaper som er uforenelige med andre Linux-distribusjoner, og heller satse på å konkurrere på support og pålitelighet. Han mener Novell kan få Suse Linux til å konkurrere på ytelse, uten at det går ut over kompatibiliteten med LSB 2.0.

En talsperson for Veritas Software, en stor leverandør av programvare for lagringssystemer med stort engasjement for Linux, sier til Business Week at LSB 2.0 vil gjøre «livet langt lettere» for dem.

I USA har Microsoft den siste uken kjørt en annonsekampanje mot Linux, der pingvinen Tux blir framstilt med kroppsdeler fra andre dyrearter, for å framheve risikoen man etter sigende har ved å satse på et system som plutselig kan bli like innvortes inkompatibel som Unix. LSB 2.0 er ment å avverge en slik utvikling.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.