Bredbånd umulig i deler av stor-Oslo

Fortsatt er flere tusen husstander i stor-Oslo uten bredbånds­dekning.

Fortsatt er flere tusen husstander i stor-Oslo uten bredbånds­dekning.

Telenor har i dag 90 prosent bredbåndsdekning i Norge, og jobber med full dekning. Men det er ikke bare grisgrendte strøk som sliter med mangelfull dekning.

Nabokommunene til Oslo, Asker og Bærum, har over 150 000 innbyggere. I fjor sommer var det fortsatt 7 811 husstander i Asker og Bærum som ikke hadde tilgang til bredbånd.

Telenor lovet da å framskynde ADSL-utbyggingen med 18 nye bredbåndsentraler. Nesten alle skulle bli satt i drift innen august.

Målet var å få en bredbåndsdekning på 99 prosent i Asker og 98 prosent i Bærum i løpet av 2005.

    Les også:

Men Telenor har åpenbart ikke klart målet.

En fortvilet beboer på Nesøya skriver til digi.no at han fortsatt sliter med bredbåndstilknytning til en sentral over fem kilometer unna. Og noen ny sentral er det ingen som kan love, framholder han.

Informasjonssjef Lars Hauge i Telenor Nordic sier til digi.no at dekningen i dag skal være 96 prosent i Asker og 98 prosent i Bærum.

Han forteller at det på Nesøya er satt i gang tiltak for å bedre tilgangen på bredbånd. Området som dekkes av dette tiltaket er Østre Syd/Østre vei, og ferdigstilling er ventet i løpet en til to uker.

Hvor mange husstander som nå faktisk ikke har dekning i Asker og Bærum, er uklart. Men dersom Telenor hadde nådd målet med 99 prosent i Asker og 98 prosent i Bærum i fjor, ville det fortsatt være 1 000 husstander i Bærum og 230 i Asker som ligger utenfor Telenors dekningsområde.

I andre områder rundt Oslo er situasjonen noenlunde den samme. Ifølge Hauge skal det være 98 prosent dekning i Oslo, 97 prosent i Lørenskog, 96 prosent i Oppegård, 93 prosent i Ski, 97 prosent i Nittedal og 95 prosent på Nesodden.

Telenor har ingen uttalt mål om videre utbygging i stor-Oslo. Det som vil avgjøre om husstander får dekning er avstanden til sentralen. Den bør ikke overstige 4,5 kilometer, mener Hauge. Men lange avstander kan kompenseres med lavere hastigheter, for eksempel 784 kb/s linje i stedet for 2 Mb/s.

Annet utstyr på telefonlinjen kan også gi forstyrrelser, forklarer Hauge til digi.no.

Til toppen