Bredbåndmobil på oppgåtte surfestier

Du kommer ikke til å kjøpe verken hus eller bil ved hjelp av neste generasjons mobiltelefoner, mener analyseselskapene JP Morgan og Arthur Andersen.

Neste generasjons mobiltelefoner og nettverk skal gi en rekke nye tjenester, alt fra ekte nettsurfing i farger til 'ordentlig' m-handel skal vi kunne bruke de nye mobilsystemene til. Mange av de applikasjonene analyseselskapene JP Morgan og Arthur Andersen ser for seg, eksisterer allerede idag.

De tror ikke folk vil sitte i parken og megle boliglånet sitt eller kjøpe bil, men de ser likevel for seg en eksplosjon av tjenester for mobilt Internett.

Rapporten er laget for teleoperatører, portaler og andre som vil tilby tjenester for bredbåndsmobiltelefoner, men ikke vet helt hvor markedet ligger.

På dagens GSM-system kan man surfe nettet via WAP, kjøpe flybilletter og brus, kikke på et WAP-kamera på danskebåten, motta info-meldinger på SMS og en hel del andre tjenester.

På endel telefoner kan man også sende bildemeldinger til hverandre. Hittil har disse tjenestene ligget på nærmest et forsøksstadium, ifølge rapporten.

SMS er den mest populære tjenesten for mobiltelefon. Vodafones tyske underselskap D2 har opplevd en økning i SMS-trafikk fra rundt 30 millioner i måneden i september 1998 til rundt 550 millioner i juni i år. En av grunnene kan være at selskapet har gjort det mulig å få tilsendt e-posten sin på SMS, slik for eksempel NetCom har i Norge.

Når GPRS kommer med hastigheter opp til 115 kbp/s, mener selskapene den første store overgangen til reelt 'Internett på lomma' kommer.
Da vil brukerne gå fra 'push'-tjenester (for eksempel aksjekurser automatisk sendt til telefonen) til 'pull'-tjenester hvordet blir vanligere at man selv oppsøker og leter seg frem til informasjonen gjennom håndsettet.

Da vil også banktjenester, regningsbetaling og ren m-handel bli mer aktuelt, tjenester som til en viss grad eksisterer idag.

Sending av bildebeskjeder med telefoner som har kamera innebygd kan bli 'killer app' mener Nokia. De har allerede startet Multimedia Message Service, med sending av bilder som SMS. Analyseselskapene mener selskapet har planer om å kuppe postkortmarkedet.
I USA i 1997 var dette markedet verdt nesten 50 milliarder kroner.

Når så bredbåndsnettverkene for alvor kommer, med EDGE eller UMTS, ser JP Morgan og Arthur Andersen for seg at en rekke bruksområder vil strømlinjeformes i en slik grad at det blir langt fler enn bare teknologigærne 'early adapters' som vil benytte seg av dem.

Ved hjelp av økt båndvidde, lokaliseringstjenester og sikre løsninger for kommunikasjon tror selskapene følgende tjenester vil bli dominerende.

  • UMS - Unified messaging service: alle kommunikasjoner er samlet på ett sted. En hvilken som helst dataenhet kan ta imot og sende SMS, e-post, fax, uavhengig av avsenderens plattform.
  • Informasjonstjenester: Finans, nyheter, gule sider, og kanskje spesielt infotjenester basert på lokalisering. På reise vil man kunne be om kart, trafikkinformasjon, restaurantinfo, gode tilbud i nærmeste butikk.
  • Reklame: Mulighetene for skreddersydd reklame øker med mobilt Internett. Operatørene har demografisk info på alle sine brukere, de har informasjon om brukermønster, oppholdssted, bevegelsesmønster, informasjonsbehov og annet.
  • Underholdning: Enkle, allerede eksisterende tjenester som horoskop, vitsebrev og lignende vil utfylles med avanserte mobilspill og interaktive tjenester. Ifølge Datamonitor vil 29 millioner mennesker spille Internett-spill fra Mobiltelefonen sin i år 2002, mens bare 25 millioner vil spille fra PC-en sin. Folk vil kjøpe mobiltelefoner med MP3-spillere innebygd, eller få musikken spilt over nettet. Video på mobiltelefon er allerede blitt demonstrert på båndbredder langt under UMTS, og vil gjøre det mulig for for eksempel kinogjengere å se en smakebit av filmen mens man står i billettkø.
  • M-handel: Kjøp og salg, prissammenligning, tilbud basert på lokaliseringstjenester og betaling med mobiltelefonen som både online betalingsterminal og lommebok. Lønn kan utbetales direkte til den konto mobilapparatet bruker, og regninger kan på samme måte trekkes derfra elektronisk. Billetter bestilles og lastes ned til håndsettet
  • Livsstil: Mobiltelefonen som visittkortlager, lager for medisinsk informasjon, lojalitetsprogrammer, elektronisk pass, identitetskort og mobil PIM. PIM betyr Personal Information Manager, og er en applikasjon som sørger for å synkronisere all kalenderinformasjon i sanntid, så man slipper å 'synke' sine forskjellige kalendere og avtalebøker.
  • Fjernkontroll / Telemetri: Det er ikke bare mennesker som skal ha mobiltelefon, det mener ialle fall japanske NTT, som står bak i-mode telefonene. I 2002 skal 100 millioner biler, 60 millioner sykler, 50 millioner bærbare datamaskiner og 10 millioner motorsykler, båter, spillautomater, kjæledyr og så videre være utstyrt med mobil. Dette vil gjøre det enklere for eksempel å sjekke når lastebåten med flyttelasset fra Brasil komer frem til Tromsø, og kan også brukes til å overvåke bondens sauer i fjellet.