BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bredbåndsutviklingen vil komme som en flodbølge

Sony-sjef Kunitake Ando mener at bredbåndsbasert integrasjon av konsumentelektronikk vil feie vekk produsentene som en tsunami hvis de ikke samarbeider om åpne industristandarder. Stikkordene er Linux og avansert TV.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. jan. 2003 - 11:10

Sonys administrative leder, Kunitake Ando, tok for seg den forventede bredbåndsutviklingen da han holdt tale for representanter for en samlet konsumentelektronikk-industri under denne ukens Consumer Electronics Show 2003. Han etterspurte en global, åpen standard for bredbåndsteknologi basert på en avansert Linux-plattform som for tiden utvikles av Sony, som vil bryte barrierene mellom industrier, teknologier og applikasjoner, skriver EE Times.

Ando sa videre at å implementere høyoppløslig digital videoteknologi inn i produkter som kan kobles sammen - det vil si alt fra mobiltelefoner, PC-er og TV-er til DVD-basert videokameraer og hjemmeroboter - representerer et virkelig uutforsket område. Men han mener at alle selskapene raskt må tilpasse seg dette dramatiske paradigmeskiftet.

- Bølgen kommer raskt, og selv om det kan bli vanskelig, må vi alle samarbeide nå for å lykkes med våre bredbåndsdrømmer, sa Ando.

Han understreket at konsumentelektronikk i bredbåndsalderen må gjøre bruken av lyd- og bildeinnhold så liberalt som mulig for konsumentene, og at nye teknologier må la dem får lov til å blande og manipulere alt det digitale innholdet de har tilgjengelig.

Med dette taler Ando musikk- og filmindustrien (som han selv til dels representerer) midt imot. Store deler av denne industrien kjemper som kjent nå for å begrense forbrukernes rettigheter til å spille av digitalt innhold der de selv måtte ønske.

Ifølge EE Times lovet Ando stadig mer makt til konsumentene.

- Brukerne vil være de nye stjernene, sa han.

Han mener nøkkelen til denne overtakelsen vil være TV-en. Den vil kobles trådløst til PC-er og andre enheter ved hjelp av en Sony-teknologi kalt RoomLink, og til ytre nettverk gjennom teknologier som Passage, som selskapet lisensierte fra Charter Communications denne uken. Denne teknologien skal gjøre det mulig for kabeloperatører å tilby ytterligere et tilgangssystem uten at det koster dem for mye båndbredde.

I tillegg utvikler Sony nå en avansert utgave av Linux med støtte fra mange store aktører innen konsumentelektronikk.

- Samsung, Philips og LG er blant de som deltar i dette åpen plattforminitiativet, sa Ando.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.