Bredere støtte for Sonys DVD-erstatter

To av verdens største PC-produsenter har valgt side i konkurransen mellom de to DVD-arvtakerne.

To av verdens største PC-produsenter har valgt side i konkurransen mellom de to DVD-arvtakerne.

Kampen om neste generasjons lagringsformat, som på mange måter vil være en etterfølger til dagens DVD-formater, utvikler seg stadig.

DVD Forum står bak HD DVD-formatet - som har svært mye felles med dagens DVD-formater, mens Blu-ray Disc Founders støtter Blu-ray Disc-formatet, som overhodet ikke er kompatibel med dagens DVD-plater eller utstyr.

Nå har sistnevnte fått to nye og viktige støttespillere. Organisasjone annonserte i forrige uke at PC-produsentene Hewlett-Packard og Dell nå aktivt støtter formatet. Blu-ray Disc Founders har ti medlemmer, inkludert Sony, Philips og flere japanske elektronikkprodusenter.

- HP mener at Blu-ray Disc er det mest konsumentvennlige teknologivalget for nestegenerasjons utskiftbart lagring, sier John Romano, senior visepresident for HPs organisasjon for konsument-PC-er, i en pressemelding.

- Med de stadig nye bruksområdene for digitale plater i markedet, tror HP at Blu-ray Disc vil tillate sømløs utveksling mellom konsumentelektronikk og personlige datamaskiner, noe som dermed vil beskytte den enkeltes teknologiinvesteringer i tillegg til å utvide deres digitale muligheter, sier Romano.

Dells Gerry Smith, selskapets visepresident for utvikling og fremskaffelse av periferienheter, sier i pressemeldingen at selskapet har valgt å støtte Blu-ray Disc-formatet fordi det kombinerer stor lagringskapasitet med bred støtte i blant annet underholdningsindustrien.

Blu-ray Disc Founders er snart ferdige med det komplett formatspesifikasjonene for Blu-ray Disc. Spesifikasjonen for det ikke-skrivbare BD-ROM-formatet, som ifølge Blu-ray Disc Founders er utviklet i samarbeid med IT-industrien og filmindustrien i Hollywood, ventes å bli gjort klar denne våren. Produkter basert på spesifikasjonen ventes mot slutten av 2005.

BD-R-formatet, det vil si plater som det kan skrives til én gang, vil være ferdig spesifisert i midten av 2004. I tillegg vil BD-RE-formatet, det vil si plater som kan overskrives flere ganger, og som allerede er tilgjengelige, få videre utvidelser for å dekke ytterligere krav fra relaterte bransjer.

Både Blu-ray Disk og HD DVD vil kunne lagre film av høyere kvalitet og større varighet enn dagens DVD-plater. Konkret skal Blu-ray Disk-formatet kunne lagre mer enn fire timer med film med den høyeste HDTV-oppløsningen på én eneste plate. Samtidig skal det være plass til mye ekstramateriale, blant annet interaktive tjenester som benytter bredbåndforbindelser til Internett.

Til toppen