Briter vil saksøke AllofMP3.com

Den britiske musikkindustrien vil møte den russiske musikktjenesten AllofMP3.com i en britisk rettssal.

Briter vil saksøke AllofMP3.com

Den britiske musikkindustrien vil møte den russiske musikktjenesten AllofMP3.com i en britisk rettssal.

Den russiske musikktjenesten AllofMP3.com er på ny i skuddlinjen til musikkindustrien. Nettstedet, som selger ubeskyttede musikkfiler med høyere kvalitet og mye lavere pris enn vestlige tjenester, har i flere år forarget organisasjoner som IFPI, som mener at AllofMP3.com kun handler om piratkopiering.

Russiske justismyndigheter skal flere ganger ha gransket AllofMP3.com i forsøk på å finne ut om virksomheten er ulovlig. Men trolig er det ingenting i russisk lovgivning som forbyr nettstedet å selge blant annet amerikansk musikk uten godkjente av amerikanske rettighetshavere. Selv hevder nettstedet at det har sitt på det tørre og at det faktisk betaler betydelige summer til russiske organisasjoner som ROMS (Russian Multimedia and Internet Society) og FAIR (Rightholders Federation for Collective Copyright Management of Works Used Interactively), som ifølge AllofMP3.com skal ha innvilget nettstedet lisenser for å selge musikk over Internett.

Den internasjonale plateindustrien har gjennom organisasjonen IFPI hevdet at ROMS-lisensen ikke er gyldig og at den uansett ikke vil dekke salg til andre land enn Russland.

Nå går organisasjonen BPI, som representerer den britiske plateindustrien, på nytt ut og sier at AllofMP3.com bryter britisk lov. En nylig undersøkelse viste at AllofMP3.com har 14 prosent av det totale markedet for betalt musikknedlasting i Storbritannia, bare slått av Apples iTunes Music Store.

- Det er ingen tvil om at dette er totalt forbudt, sier Matt Philips, en talsmann for BPI, til BBC News.

- Det er forbudt for dem å selge opptak i Russland eller andre steder, fordi de ikke er lisensiert, og britiske konsumenter krenker copyright-lover fordi de lager ulovlige kopier fra en ikke-lisensiert kilde, sier Philips.

Under en tale til det britiske Underhusets komité for kultur, media og sport, sa BPIs Roz Groome i går at BPI kommer til å saksøke AllofMP3.com gjennom det britiske rettsvesenet.

- Vi kommer til be om en dom, ikke mot brukerne av nettstedet, men mot nettstedet selv. sa Groome, ifølge BBC News.com.

Hun hevder at alle påstandene til AllofMP3.com er uriktige.

I går publiserte nettstedet Slyck News en artikkel som inneholder en uttalelse som skal være publisert av AllofMP3.com i går. AllofMP3.com er kjent for ikke å ville uttale seg til pressen, så erklæringen har kommet som en overraskelse på mange.

I erklæringen heter det blant annet at amerikanske myndigheter har lagt press på russiske myndigheter for å få steng AllofMP3.com. Blant annet skal Russland ha blitt truet med sanksjoner, inkludert å bli nektet medlemskap i WTO.

AllOfMP3.com skriver blant annet at tjenesten er beregnet for russiske innbyggere, og at den aldri har markedsført i andre land, men også at nettstedet reserverer seg retten til å ta alle nødvendige skritt for å beskytte virksomhetens omdømme.

Videre heter det at endringer i den russiske loven for opphavsrett vil tre i kraft den 1. september i år. Siden januar skal nettstedet derfor ha gjør direkte avtaler med rettighetshavere og forfattere, samtidig som det har satt opp prisene og overført royalties direkte til artister og plateselskaper.

AllofMP3.com skal ha som mål å komme til enighet om pris og royaltybeløp med alle rettighetsholdere innen 1. september.

Til toppen