Britiske forskere frykter mobilstråling

Senere i mars presenterer Journal of Radiation Biology en artikkel som kobler mobiltelefonbruk med hukommelsestap. Britiske forskere kutter ned på egen mobilbruk.

Senere i mars presenterer Journal of Radiation Biology en artikkel som kobler mobiltelefonbruk med hukommelsestap. Britiske forskere kutter ned på egen mobilbruk.

Et forsøk på engelske testpersoner tyder på at det er en sammenheng mellom stråling fra mobiltelefoner og svekket hukommelse, skriver BBC Online.

Artikkelen baserer seg på et forsøk med briter i et testpanel der en gruppe personer ble utsatt for stråling fra en normal mobiltelefon i 30 minutter, mens en annen gruppe ikke ble bestrålt. Ingen visste hvilken gruppe de tilhørte. Deretter skulle personene utføre enkle tester for å registrere hjerneaktiviteten, reaksjonstid og andre logiske evner.

Konklusjonen i undersøkelsen var entydig, og viste at de personene som ikke var utsatt for stråling oppnådde betydelig bedre resultat. Forskeren som ledet undersøkelsen Alan Preece, nektet overfor BBC å kommentere saken mandag annet enn å hevde at de avisene som brakte saken mandag var preget av unøyaktigheter.

Blant konsekvensene etter undersøkelsen er at britiske forskere selv har redusert sin mobiltelefonbruk drastisk i frykt for helseskader. Professor Colin Blakemore, som selv sitter i gruppen som regulerer bruken av mobiltelefoner i Storbritannia, sier at han redusert sin mobilbruk, blant annet på bakgrunn av stadig flere indisier på at bruk av mobiltelefoner påvirker hjernens funksjoner.

- Det er også andre årsaker til å ikke bruke mobiltelefonen, blant annet for å unngå å irritere medmennesker, sier Blakemore til BBC.

Det er ennå ikke dokumentert at mobiltelefoni medfører helseskader, men forsker ved Institutt for fysikk ved NTNU i Trondheim, Gunnhild Oftedal, sier til VG at undersøkelsen er verdt å følge opp.

Til toppen